JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Krem juhe od povrća

Foto: Marijan Zujić

Juha je oduvijek bila hrana koja krijepi, a često i liječi. Glavni sastojak krem juha i okusa je povrće od kojeg se pripremaju: tikva (hokaido, butternut, jesenska kruna), tikvice, brokula, raštika, kupus, blitva, špinat, cvjetača, šenon, mrkva, grašak, leća, šparoge, rajčice, gljive…

Marijan Zujić

Tekstura i okusi ovih namirnica se odlično sljubljuju s kremastim dodatkom, a istovremeno njihove arome dolaze do izražaja. Povrće je potrebno očistiti i nasjeckati na malene komadiće. Što su komadići povrća sitniji to će i juha biti brže gotova.

Smrznuto povrće je pritom izuzetno praktično jer štedi vrijeme i možete je kuhati kad poželite.

Kapula (luk), češnjak, poriluk ili čak ljutika, daju dobre arome juhi pa je prvi korak pirjanje ovog povrća na maslacu, suncokretovom ili maslinovom ulju.

Nakon što kapula postane staklasta, dodaje se povrće od kojeg se priprema juha. Povrće se kratko pirja kako bi višak tekućine iz njega ispario i kako bi počelo lagano karamelizirati, razvijajuće bogati okus.

Podlijevajte vodom ili temeljcem po želji i pustite juhu da se lagano krčka i povrće kuha. Kada je povrće posve meko vrijeme je da napravite pire od njega odnosno da ga posve usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. Za razliku od bistre juhe, krem juhu treba ugustiti.

Najjednostavniji način je zajedno s povrćem od početka kuhati i krumpir čiji će škrob osigurati gustoću ili ugušćivanje zaprškom od brašna što ne prakticiram.

Marijan Zujić

PROČITAJTE JOŠ:

PIZZA Sirotinjsko jelo koje je osvojilo svijet, u kojemu danas jednako uživaju bogati i siromašni