Došla je na davnu Uskršnju regatu kao gošća, danas je jedina žena kod nas koja ih fotografira

Foto: Dubravka Pajk

Otkad je 2003. godine prvi put  zajedrila na Uskršnjoj regati, u ulozi se mornara na posebnom zadatku za Dubravku Pajk otvorio paralelni svemir u kojem se od djetinjstva njegovana ljubav prema fotografiji i moru spojila s novim izazovom: pričom o zlatnom rezu na regatnom polju… 

Dubravka Pajk

Samo u posljednje tri godine sudjelovala je na dva svjetska ORC prvenstva,  2017 god. u Trstu,, te prošle godine u Šibeniku“. Fotografirala je regate Šibenik 52 Super Serie Sailing week, 52 Super Series Zadar Royal Cup, Adris RC44 World Championsip, RC44 Portorož Cup, Melges 32 European Championship, Melges 24 European Championship, Laser Standard World Championship, ARC 2019 – preko Atlantika 

Dubravka Pajk, rođena Zadranka, a naturalizirana Zagrepčanka, kad je u metropoli (a imao sam sreću uhvatiti je baš za Dan žena u Zagrebu), okrenuta je svijetu biznisa – partnerica je u društvu koje se bavi financijama, porezima i revizijama. U svim ostalim geografskim širinama i dužinama – partner je moru i jedrima. Dubravka je jedina domaća fotografkinja specijalizirana isključivo za jedrenje, čija je predanost tim fascinantnija kad doznate da je riječ o – hobiju.

Njenu strast prema fotografiji prepoznali su mnogi organizatori regata, vlasnici brodova, posade, profesionalni fotografi, mediji i šira publika. Iza nje su brojne Mrduje, Fiumanke, Viške, Komiške, Gladuše….

Dubravka nije samo stala na Jadranu i domaćim regatama, ima tome već par godina kako njen objektiv hvata i kadrove s drugih mora i često glamuroznih jedriličarskih središta. Već dvije godine za redom, studeni i prosinac Dubravka provodi na surf spotovima na Tenerifima, fotografirajući na poznatim swell valovima, na jugu Playa de las Americasu, na sjeveru Bajamar, La Laguna , Igueste de San Andres, Puerto de la Cruz, El Charco.

– U periodu od listopada do veljače na sjeveru su vrlo moćni valovi, na koje dolaze iskusni i profi surferi. Valovi kakvi se rijetko viđaju i ljudi koji ih mogu ukrotiti. Veljaču sam provela u El Medanu na Tenerifima, gdje se već niz godina u periodu od siječnja do kraja ožujka održava Slalom Training za PWA profesionalne surfere, a od ove godine i koncept „Fin & Foil“, paralelno Normal Slalom i Foil Slalom (kad je slab vjetar voze se iste slalom daske na foilu). Ovisno o uvjetima, treniralo se 3 do 5 dana tjedno, do 25 regata dnevno, i po 8 sati dnevno, na 3 surf spota, Harbour Wall, Cabezo i South Bay. Slalom je jako zahtjevna disciplina, postižu se velike brzine, zahtjevno je taktički i tjelesno.

Medano Tenerife Frestyle – Foto: Dubravka Pajk

Kroz 3 mjeseca treninga kroz Pro Slalom trening prođe do 60 windsurfera iz cijelog svijeta, uključujući one koji su na vrhu PWA ljestvice (The Professional Windsurfers Associations), „krema“ profesionalog jedrenja. U El Medanu trenira i najbolji hrvatski surfer Enrico Marotti (prvi svjetski prvak jedrenja na dasci koji dolazi iz Hrvatske).  Bilo je vrlo atraktivno, zahtjevno i izazovno popratiti PWA ekipu. Jedrenje na dasci prilično je egzotičan sport. Imala sam i prvi susret sa „Calimom“ i pješčanom olujom koja je došla iz Afrike, i donijela  pjesak iz Sahare. Vidljivost je bila na 200 metara, izgledalo je apokaliptički – priča Dubravka, ističući kako je surf tek dio njena fotografskog mozaika.

– Oduševljava me  različitost klasa i destinacija, od lasera, preko TP52, RC44, Melges 32, do PWA i IFCA regata. Namjeravam i dalje ostati prisutna na svim značajnijim regatama koje se održavaju u Hrvatskoj, ali sve više odlazim i na dalje pučine prema jugu, i stigla sam i do Atlantika, kaže. Toliki broj regata odrazio se i na tehničku opremljenost: more, naime, ne štedi fotoaparate.

– Iako sam ostala vjerna Nikonu, u više navrata sam mijenjala opremu, dio iz  tehnoloških razloga, dio i iz tehničkih, odnosno zbog stradavanja opreme na moru. To je ujedno i utjecalo na jednu novu dimenziju fotografija time  i bolju kvalitetu – napominje.

Kratki boravak u Zagrebu Dubravka koristi za kratku pripremu za buduće projekte. Proljeće većinom provodi fotografirajući na spotovima Sardinije, gdje u to doba puše i do 40 čvorova vjetra.

European Championship Melges 32 – Foto: Dubravka Pajk

– Na prognozu na spotovima Poeta i Chie dolaze windsurferi i kiteri iz cijele Italije.  Najviše me oduševljavaju discipline Wave i Freestlye. Za surfanje kažu da je to neobjašnjiva i bezuvjetna ljubav puna strasti koja je svakim danom sve veća. No, i sjever Italije ima svoje draži. Dosta vremena provela sam fotografirajući jedrenje u Italiji, na Gardi. Garda je impresivno jezero, okruženo planinama, zadivljujuće prirode i idealno je za jedrenje. Domaćin je svake godine niza natjecanja iz razloga jer uvijek puše. Dva su vjetra karakteristična, jutarnji peler i poslijepodnevna ora. Fotografija nikada ne manjka, slaloma i free stylea – prepričava Dubravka.

Šibenik 52 SUPER SERIES Sailing Week – Foto: Dubravka Pajk

Od drugih  planova prvi je na listi 36. Americas Cup, u Cagliari, Sardinija, koji će se održati krajem travnja.

– Bilo bi šteta propustiti jedan takav događaj koji je ovaj put relativno blizu. Ta regata jednim dijelom se poklapa sa RC44 Cup regatom u Portorožu, na koji isto planiram ići, počevši od practice race, tako da će biti malo zahtjevno otići na dvije regate, s udaljenim destinacijama, u isto vrijeme, ali to mi neće biti prvi put – smije se, dodajući kako joj je ostala još jedna neispunjena želja „catching big waves at Nazare“, lovljenje valova visokih i do 35 metara, nada se da će ove zimu ostvariti i taj san.

RC44 Portorož cup – Foto: Dubravka Pajk

Ono što snimi Dubravka redovito objavljuje na društvenim mrežama kako bi popularizirala jedrenje i regate. Web stranicu Sailing Photo napravila je prije nekoliko godina, kako bi se mogle lakše sortirati i pretraživati fotografije regata, te da im mogu pristupiti i one osobe koje nisu na društvenim mrežama. Aktivna je i na Facebooku  i na Instagramu.

– Zadovoljna sam sa brojem pratitelja, brojem lajkova i interakcijom pratitelja, ali smatram da ima tu još puno mjesta za napredak. Cilj mi je i nejedriličarska populacija, a njih nije nimalo lako zainteresirati. Sadržaj mora biti vrlo zanimljiv, različit, pun kolorita i zanimljivog sadržaja. Imam neke planove pa ćemo vidjeti koliko će biti ostvarivi. Ono što je uvijek spremno jest oprema i torba s jedriličarskim odijelom – kaže.

Josip Antić

PROČITAJTE JOŠ:

Maštate o tome kako ćete pod jedrima oploviti svijet? Knjiga Ive Orlića “Fiu Odiseja” ono je što vam uz brod treba!