Grad Hvar odgovorio na lažne vijesti: “Ne nasjedajte na dezinformacije o plovidbenom redu”

Foto: Morski.hr

HVAR – U izvanrednim uvjetima poput ovih, uvijek se nađe onih koji zloupotrebljavaju situaciju kako bi širili lažne vijesti. Jedna od takvih gluposti koje se šire društvenim mrežama je lažna informacija da će otoci ostati odsječeni od kopna. To, naravno nije točno, zbog čega je Grad Hvar na svojim Facebook stranicama objavio službenu informaciju.

– Zbog širenja dezinformacija ponovno apeliramo na građane da ne nasjedaju neprovjerenim i netočnim informacijama i ne sudjeluju u širenju panike. Otočki stožeri civilne zaštite prate situaciju i preporuke Nacionalnog i županijskog stožera te će pravovremeno objavljivati sve informacije i eventualna pooštrenja mjera prevencije širenja koronavirusa – stoji na stranicama Grada Hvara.

Podsjećamo, i sam ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostujući na N1 televiziji podsjetio je građane da ne zloupotrebljavaju društvene mreže:

– Ima neodgovornih ljudi, koji ovu situaciju koriste da proizvode paniku. Neće im uspjeti. To je kazneno djelo. Naložio sam policiji da se takvim stvarima posebno pozabave još otprije. – kazao je Božinović.

Člankom 16 Zakona o prekšajima protiv javnog reda i mira propisana je i kazna zatvora za onog tko izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana. Kazneno djelo lažne uzbune, opisano je u članku 316 sadašnjeg Kaznenog zakona, a za to je propisana kazna do tri godine zatvora. Glasnogovornica MUP-a, Marina Mandić Jutarnjem listu je potvrdila da će jednako kao što su se do sad tretirale lažne dojave o eksplozivnim napravama, svaku lažnua objavu o koronavirusu koja izazove postupanje nadležnih službi koje su u kriznim okolnostima ionako prenapregnute, tretirati kao kazneno djelo lažne uzbune.