Izolacija pri ulasku u Hrvatsku iz BiH – Tranzit kroz Neum teče normalno

DUBROVNIK – Hrvatski državljani pri ulasku u BiH, a od subote navečer i bosanskohercegovački koji ulaze na područje Hrvatske morat će 14 dana boraviti u izolaciji ukoliko ne namjeravaju nastaviti svoje putovanje u druge zemlje. Prema Crnoj Gori uvodi se poseban režim na granične prijelaze Karasovići i Vitaljina. Zasad Neum nije dio ove odluke i  promet prema Dubrovniku na graničnim prijelazima Kleku i Bistrini odvija neometano.

Ministar Vili Beroš obrazložio je za Dnevnik.hr tu odluku činjenicom da u BiH postoji lokalna transmisija virusa. Neum će podlijegati posebnom graničnom režimu pa tako bez obzira na moguće restrikcije i ograničenja komunikacija prema Dubrovniku neće biti upitna, piše Slobodna Dalamcija.

Isto je potvrdio i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

– Pobijedit ćemo i ovaj izazovi i ovu situaciju, kao što smo pobijedili i one puno gore prije ove – rekao je Dobroslavić te odgovarajući na novinarski upit istaknuo kako do zatvaranja granice s Neumom neće doći.

– S Neumom će sigurno morati ostati veza između ova dva dijela Hrvatske, inzistiramo i jamčimo da ne smije doći do zatvaranja pristupa najjužnijem dijelu Hrvatske. Što se tiče ostalih mjera, poštivat će se i dalje one proizašle iz Nacionalnog stožera. Sve mjere za koje ocijenimo korisnima za naše sugrađane mi ćemo ovdje donijeti. Službe kao što su Zavod za javno zdravstvo mogu imati svoje preporuke koje ćemo poštivati, gradovi i općine također mogu samostalno rješavati određene stvari pa će se i te mjere i odluke poštivati – rekao je župan Dobroslavić i poručio:

– Nema potrebe za uznemiravanjem oko opskrbe, lijekova i oko bilo čega drugoga, jer održavamo dobru situaciju poštivajući mjere i upute koje je donijela Vlada RH, Nacionalni stožer, a putem njega i županijski Stožer.

Foto: DNŽ

Granični prijelaz Crne Gore sa Hrvatskom, Kobila-Vitaljina, od jučer je zatvoren za promet sljedećih 15 dana, a to je jedna od odluka Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti Crne Gore, a s naše strane, GP Vitaljina još je u funkciji, budući da se radi o odluci na razini Nacionalnog stožera, istaknuli su za DuList iz PU Dubrovačko neretvanske, a isti nije donio odluku o zatvaranju. Crna Gora svoj je granični prijelaz zatvorila sinoć u 19 i 50, dok je naš prijelaz formalno još uvijek otvoren. Putnici iz Crne Gore moći će ulaziti u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Debeli brijeg – Karasovići, te je ujedno, zbog ove situacije, i preporučeno putnicima da se njime služe. Inače, Crna Gora je odlukom Nacionalnog koordinacijskog tijela zatvorila i prijelaze prema BiH te Albaniji, piše DU list.

D.G.