Foto: Pixabay

Zbog epidemije koronavirusa, stožeri civilnih zaštita na razini županija sastaju se svakodnevno  i izvješćuju javnost o stanju na terenu. U dalmatinskim županijama srećom i dalje nema potvrde o oboljelima, a stanje u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji je zasad stabilno, bez novooboljelih osoba. Donosimo pregled stanja po županijama. Također, Ministarstvo unutarnjih poslova je izvijestilo da će se redovna konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH umjesto u 16.00, održati u 18:00 sati. Podsjetimo, u Hrvatskoj je zabilježeno 65 slučajeva zaraze koronavirusom, a jutros je potvrđeno devet novih slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno pet osoba.

U 15 sati počela je sjednica Vlade na kojoj će se donijeti niz mjera za borbu protiv koronavirusa. Premijer Andrej Plenković je najavio da će se ovih dana postrožiti mjere što se tiče kretanja stanovništva. Zatvorit će se brojne trgovine, kina, shopping centri, teretane, izložbe.

Dubrovačko-neretvanska županija

Do 17.ožujka 2020. godine Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije ukupno je pristiglo rješenja graničnih sanitarnih inspektora o nadzoru 461 osobe.

Završen je zdravstveni nadzor kod 211 osoba, a kod nijedne od njih 211 nije bilo simptoma na koronavirusnu infekciju.

Trenutno se provodi zdravstveni nadzor nad 92 osobe koje su kućnoj samoizolaciji. Dvije osobe su još uvijek  u karanteni.

U ovom trenutku u Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirana su i u izolaciji tri pacijenta, te im je uzet uzorak na COVID-19 infekciju.

Prema podacima Lučkih uprava na području DNŽ nije bilo uplovljavanja većih brodova sa stranim putnicima.

U idućim danima Zračna luka Dubrovnik očekuje manji promet. Osim Croatia Airlines i Trade Air-a koji lete na domaćim destinacijama danas je bio let Aegean Airliensa prema Ateni. U srijedu, 18.03.2020 je slična situacija i na međunarodnim linijama prometovat će samo British Airways za London i Turkish Airlines za Istanbul. U četvrtak se očekuje samo let Turkish Airlinesa za Istanbul dok će Croatia Airlines prometovati na domaćim letovima za/iz Zagreba.

Splitsko-dalmatinska županija

U Splitsko-dalmatinskoj županiji nema nijedan potvrđen slučaj zaraze koronavirusom. U karanteni se nalazi 51 osoba, od kojih nijedna ne pokazuje nikakve simptome zaraze te se osjećaju dobro. U samoizolaciji se nalazi 530 osoba. Stožer civilne zaštite SDŽ

Šibensko-kninska županija: 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije na području županije nema oboljelih od koronavirusa.

Do sada su ukupno testirana 4 uzorka i svi su negativni. U samoizolaciji su 193 osobe, a u karantenu su smještene dvije osobe koje su državljani Republike Hrvatske. Od strane Državnog inspektorata nema ni jedan prekršajni nalog u smislu povrede propisa.

Napominjemo da osobe koje se nalaze u karanteni nisu oboljele već se preventivno nalaze u karanteni zbog nemogućnosti samoizolacije u vlastitom domu. Na području naše županije određeni su objekti za karantenu u kojima su osigurani svi uvjeti  za prihvat  osoba.

Prevencija je ključna, stoga apeliramo na sve građane i poslodavce da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Također, apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane.

Kao zajednica, možemo pokazati odgovornost na način da ne širimo dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama.

Na snazi su i dalje mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2).

Zadarska županija

Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković je izvijestio da je stanje na području Zadarske županije stabilno i još nema niti jednw osobe kod koje je potvrđen koronavirus. Budući da  u posljednjih nekoliko dana veliki broj osoba dolazi na naše područje čime opasnost od širenja virusa postaje sve veća, procjena je epidemiologa da se moraju poduzeti odlučnije mjere za suzbijanje širenja virusa. Za sada je pod nadzorom 68 osoba, dok ih je u samoizolaciji 200-njak.

Iz Stožera još jednom apeliraju na građane da se pridržavaju samoizolacije  ukoliko su boravili izvan Republike Hrvatske ili bili u izravnom kontaktu sa zaraženim osobama.

Budući da se dnevno epidemiolozima javlja veliki broj ljudi, od sutra se uvodi dodatni broj telefona dežurnog epidemiologa (023/300-845) koji će biti dostupan od 7 do 21 sat.

Prema riječima epidemiologa Alana Medića osim samoizolacije, u ovome je trenutku izuzetno važno zaštititi Opću bolnicu Zadar i sve Domove za stare i nemoćne kako se virus ne bi proširio u te ustanove. Upravo iz tog razloga u Općoj bolnici Zadar otvoren je samo jedan ulaz na kojem će pacijente čekati djelatnik bolnice te ih usmjeravati na potrebne odjele, izvijestio je ravnatelj OB Zadar Željko Čulina te dodao kako će se vađenje krvi u bolnici ograničiti samo na djecu, trudnice i teže bolesnike, ostali će pretragu obavljati kod liječnika opće prakse.

Tijekom današnjeg dana u Opću bolnicu Zadar zaprimljena je  jedna osoba sa mogućim simptomima na koronavirus te je zadržana u bolničkoj izolaciji. Uzorci su poslani u kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ te se očekuju nalazi. Još uvijek se čekaju i nalazi osobe čiji su uzorci poslani tijekom jučerašnjeg dana na analizu.

Primorsko-goranska županija

– Epidemiološka situacija na području Primorsko-goranske županije još uvijek je stabilna, danas nema evidentiranih novooboljelih, ukupno ih 10 zaraženih od kojih je je pet hospitalizirano, a jedan će danas biti otpušten. Jučer je zaprimljena jedna novo zaražena osoba koja je također hospitalizirana, došla je s područja Austrije i to je za sada jedina osoba van kontakata obitelji prvozaraženih – rekao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ glavni epidemiolog Dobrica Rončević.

Dodao je da se također evidentiraju kontakti zaražene osobe iz Siska koja je prošla područjem Primorsko-goranske županije.

Istarska županija

U Istri je i dalje šest oboljelih i nema novooboljelih niti suspektnih osoba na koronavirus – izvijestili članovi Stožera Civilne zaštite Istarske županije. Nisu izdane nove i strože mjere za sprječavanje širenja koronavirusa jer se čini da je zatvaranje svih ugostiteljskih objekata te pojedinih uslužnih djelatnosti donijelo neke rezultate. Stožer civilne zaštite Istarske županije savjetuje i drugim županija da to naprave.

Načelnik županijskog Stožera za civilnu zaštitu Dino Kozlevac upozorio je trgovačke centre koji ne provode u potpunosti sve mjere koje su im propisane da im slijede restrikcije poput zatvaranja:

– Mjere koje smo proveli, već su jako restriktivne. Velika većina se tih mjera pridržava i zadovoljni smo. Zaustavili smo dnevnu migraciju i kontakte. To je najefikasnija mjera za širenje virusa. No, problemi su nekim u tržnim centrima, i trgovinama, i nekima je ovo ukor pred isključenje. Nije vrijeme za šalu. Neka u potpunosti provedu sve mjere koje su propisane. Dat ćemo im rok do sutra. U protivnom ćemo ići u nepopularnu mjeru ograničenja rada. Ne bismo to htjeli napraviti. Treba spriječiti okupljanje većeg broja ljudi, to je odgovornost pravne osobe – kazao je čelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Devet novooboljelih, ministar Beroš uputio apel starijima: “Ostanite u kućama!”