Foto: Pixabay

ZAGREB – U Hrvatskoj je zabilježeno 65 slučajeva zaraze koronavirusom, potvrđeno je devet novih slučajeva. Do sada ukupno izliječene četiri osobe.

Ministar zdravstva Vili Beroš je izvijestio i da su ozdravile četiri osobe. Do sada je na koronavirus testirano preko 800 ljudi, a 8464 hrvatska građana su pod nadzorom. Uputio je i apel starijim osobama.

– Naša briga za starije i kronične, svi oni iznad 65 ili 70 godina, na njih apeliramo da ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučajevima nužde. Organizirat ćemo da dostavljamo sve što im je potrebno. Sustav e-recepta, moguće je ordinirati lijekove mjesec dana. Organizirat ćemo putem organizacija da se lijekovi dostavljaju starijima i nemoćnima. Bit će potrebna zdravstvena iskaznica. Treba osigurati dostavu hrane – i na tome radimo. Ako sačuvamo stariju populaciju, zdravstveni sustav bit će očuvan i bit će moguće njegovo pravilno funkcioniranje – poručio je Beroš na konferenciji za novinare.

Uskoro zatvaranje granice sa Slovenijom

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovno je pozvao građane da poštuju pravila samoizolacije.

– Dobili smo 533 dojave o kršenju, 93 osobe su sankcionirane – rekao je Božinović i najavio kako će se pojačati kontrole samoizolacije. Naše odluke će se provoditi po svim linijama rada. To znači da ćemo već danas aktivirati sve stožere civilne zaštite kako bi se odluke mogle odmah provoditi. Prva odluka bit će odluka kojom ćemo nastojati ograničiti kretanje starijih osoba, tj. učiniti sve da oni bez prijeke potrebe ne napuštaju svoje stanove i domove. S time ćemo krenuti odmah – rekao je Božinović i najavio da će se uskoro zatvoriti 27 pograničnih prijalaza sa Slovenijom.

D.G.