Europska Unija zatvara granice – Zabrana putovanja na 30 dana!

Ilustracija: Morski HR

Zbog krize s koronavirusom, Europska Unija zatvara svoje granice. Odluka kojom se zabranjuje ulazak u Europsku Uniju, donesena je večeras na video sastanku  čelnika EU, trajat će najmanje 30 dana i morat će je provoditi sve države članice.  

Vijest o zatvaranju vanjskih granica EU objavio je BBC i naziva je mjerom bez presedana.

Očekuje se da će se mjera primijeniti na 26 država EU kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku. Građani Velike Britanije njome neće biti pogođeni.

Zabrana je uslijedila nakon sve većeg broja smrtnih slučajeva u Italiji i Španjolskoj, na što je i Francuska odgovorila strogom izolacijom.

– Odmah ćemo to primijeniti. Dobro je što imamo jednoglasan i jedinstven pristup oko vanjskih granica. Velika Britanija i Republika Irska – koja je dio EU-a, ali ne i Schengena – bit će pozvane da se pridruže toj mjeri. – rekla je šefica EU komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare.

Drastične mjere ograničenja ulazaka u EU trebale bi omogućiti uklanjanje kontrola na unutarnjim granicama između samih država članica, koje su uslijed krize s koronavirusom ponovno aktivirane.

Predsjednik Europskog parlamenta: “Europsko vijeće šalje pozitivnu poruku o ujedinjenoj Europi spremnoj na reakciju”

– Europa ispravlja sebičnost i nedostatak koordinacije između nacionalnih vlada u krizi COVID-19. Današnja video-konferencija Europskog vijeća dala je zeleno svjetlo prijedlozima Komisije usmjerenim na sprječavanje širenja virusa i na pomoć državama, a predložene mjere prethodno je pozdravio i Europski parlament.

Konačno, pokazujemo stvarni osjećaj solidarnosti: prioritetne trake za prolaz medicinske opreme, obrana slobode kretanja robe unutar EU-a i prve važne gospodarske potpore obiteljima i tvrtkama. Ujedinjena Europa, spremna djelovati, konačno je na prvoj liniji u borbi protiv ovog dramatičnog izazova. Mi smo europska obitelj – nitko neće ostati sam i nitko neće morati djelovati sam. Europski parlament spreman je ispuniti svoju zadaću kako bi zaštitio živote i rad svih naših ljudi. Nećemo odustati od našeg europskog načina života – izjavio je predsjednika EP-a David Sassoli.

D.G.