U Istri se razmatraju još rigoroznije mjere u trećoj fazi epidemije

Foto: Boris Kačan

PULA – Ravnatelj za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović iskazao je kako je u Istarskoj županiji i dalje 6 oboljelih pacijenata od koronavirusa. Za sada se čekaju rezultati za tri osobe kod kojih se sumnja prisutnost koronavirusa.

Ravnateljica Opće bolnice doc. dr. sc. Hrstić iznijela je stanje hospitaliziranih osoba te je naglasila kako su sve hospitalizirane osobe s iznimno dobrom kliničkom slikom. Nad prve dvije zaražene osobe koje su hospitalizirane tjedan dana , u utorak se provodi kontrola kako bi se ustanovilo da li je virus i dalje prisutan u organizmu, piše Regional Express.

Zamolila je sve osobe koje sumnjaju da su oboljele od koronavirusa, da potrebne informacije dostave zdravstvenim osobama kako bi se zaštitio zdravstveni sustav.

Načelnik stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac istaknuo je kako ulazimo u treću fazu epidemije.  Iznimno je zadovoljan s time što većina ljudi podržava i provodi novonastale mjere. S druge strane, bilježe i pojedince koji se ne pridržavaju danih mjera.  O nepoštivanju mjera, službama dojavljuju građani. Naglasio je kako policija i sanitarna inspekcija djeluju radi nepoštivanja mjere samoizolacije te da se kazne kreću od 8.000 – 120 000 kuna.

Zamolio je i radnike koji i dalje rade da se pridržavaju zadanim mjera.  Najavio je kako se razmatra o pooštravanju mjera u trećoj fazi epidemije, a koje se odnose na zatvaranje svih objekata osim apoteka, banaka te dućana prehranom. Isto tako, ograničenja bi se uvela i na granične prijelaze te na privatne iznajmljivače.

Voditeljica epidemiološke službe Jasna Valić je istaknula razliku između karantene i samoizolacije. Karantena podrazumijeva prostor za strane državljane koji nemaju gdje biti u 14 – dnevnoj izolaciji pod nadzorom. Samoizolacija podrazumijeva prostor za naše građane. U oba slučaja radi se o zdravim osobama te je svrha oba prostora ista.