Foto: Screenshot

ZAGREB – Koronavirusom je u Hrvatskoj zaraženo 6 novooboljelih, odnosno ukupno 87 ljudi, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 18 sati. Donesene su mjere trećeg stupnja koje stupaju na snagu u ponoć, a po kojima zatvaraju sve trgovine osim prehrambenih i ljekarni, zatvaraju se ugostiteljski objekti i otkazuju javna okupljanja i sportski događaji.

– Imamo 5 izliječenih, a ukupno je testiran 1171 uzorak. Hitna je intervenirala u 321 slučaju sumnje na bolest, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Pod zdravstveni nadzor stavljeno je više od 19 000 osoba. U Republici Hrvatskoj u karanteni je smješteno 76 osoba, 50 hrvatskih i 26 stranih državljana.

– Gradovi u kojima se nalazie 87 oboljelih: Zagreb 41, Zadar 1, Varaždin 6, Slavonski Brod 1, Sisak 3, Rijeka 14, Pula 10, Osijek 7, Karlovac 1 i u Zaboku 3 – rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

– Sabor je bez rasprave usvojio zakon o izmjenama zakona o sustavu Civilne zaštite kojim je ovaj stožer dobio dodatne ovlasti vezane za donošenje odluka i uputa koje se provode i nadziru od strane svih stožera civilne zaštite u RH, dakle od općinske i gradske razine, dok su županijski aktivni od 25. veljače – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Stožer priprema odluku, s obzirom na to da zakon stupa na snagu dan nakon objave u narodnim novinama pa zakon stupa na snagu od ponoći. Želim najaviti da ćemo donijeti na temelju sugestija mišljenja struke cijeli set mjera koje su usmjerene na strože mjere socijalnog distanciranja, odnosno kontakata koji u zatvorenom prostoru moraju biti 2 metra u zatvorenom prostoru, a u otvorenom 1 metar. Priprema se odluka kojom će se u RH otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad uslužnih djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice. Obustavit će se rad  ugostiteljskih objekata svih kategorija uz izuzetak kategorija pripreme i dostave hrane i rada pučkih kuhinja. Obustavit će se rad svih trgovina osim onih koje prodaju prehrambene i higijenske artikle, ljekarne, benzinske crpke, pekarnice, specijalizirane trgovine za prodaju ortopedskih pomagala, dječjom opremom, prodaje hrane za životinje i još neke koje ćemo utvrditi u pisanoj odluci. Trgovine koje će funkcionirati trgovci su dužni da osiguraju da se ne stvaraju gužve. Obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima (frizer, kozmetičar, pediker, masaža i dr.), obustavit će se rad teretana, fitness, sportskih centara, rekreacijskih centara, obustavit će se sva sportska natjecanja i organizirani treninzi, obustavit će se održavanje izložbi, revija, sajmova, plesnih škola, dječjih i drugih radionica, obustavit će se vjerska okupljanja – objasnio je Božinović.