Foto: Pixabay / Morski HR

ZAGREB – Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je na redovnoj konferenciji za medije objavio da je broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj povećan za 12, te je sada ukupno 81 osoba zaražena.  Među zaraženima je i osam liječnika iz Zagreba, od kojih su neki nedavno bili na skijanju u Austriji i to su zajatili.

– Napravljeno je 1205 testiranja. Epidemiološka situacija u Europi nije dobra – u Italiji je povećanje na dnevnoj bazi od 3526 bolesnika i 345 umrlih, u Francuskoj je 1970 bolesnika više, u Njemačkoj 2095, u Španjolskoj je 1884 bolesnika – kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da je jutros u 7 sati puštena telefonska linija 113 gdje se mogu dobiti informacije vezane isključivo o koronavirusu.  Broj je besplatan, a na njega građani mogu dobiti sve informacije jer će odgovore davati i stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva gospodarstva.

– Slobodno zovite za sva pitanja. Tamo ćemo trajno imati 10 volontera koji odgovaraju na pitanja građana. Imamo volontere koji se javljaju od kuće. I centar 112 i 113 preusmjeravaju pozive. Slobodno zovite 113, ja sam maloprije provjerio i radi – rekao je.

Govoreći o kršenju mjera samoizolacije Capak je kazao da je bilo 749 prijava građana te da su 132 osobe uhvaćene u kršenju tih mjera.

– Policija i sanitarna inspekcija vrijedno rade svoj posao vezano uz samoizolaciju – poručio je Capak.

Crveni križ donio je upute za starije osobe koje će podijeliti premo e-maila i objaviti na svojim stranicama.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PREMIJER NAJAVIO: “Privremeno zatvaramo ugostiteljske objekte, kina, kazališta, knjižnice, muzeje, teretane”