BARANOVIĆ: “Ribari su posebno pogođeni jer većinu ulova izvoze – Evo kako im pomoći”

Foto: Pixabay

Nema sektora kojeg nije pogodila iznenadna situacija s pandemijom koronavirusa. Pogođeno je i ribarstvo čiji se najveći dio prihoda svodi na izvoz i to mahom u Italiju. O rješenjima za ribare progovara naš kolumnist, Petar Baranović.

– Situacija je takva da su definitivno otežani uvjeti poslovanja jer veliki dio sektora ovisi o izvozu ribe koji sad nije moguć, a domaće tržište je i u normalnim uvjetima poslovanja bilo loše organizirano i nedostatno da bi plasirali kompletni ulov.

I prije je domaće tržište bilo atrofirano, tako da jedan veliki dio brodova ovog trenutka ima problem s plasmanom ribe, odnosno mi ne možemo realno oćčekivati da ćemo plasirati sve one količine koje ribarska flota u ovom vremenu može izloviti.

Mjere Vlade prema ribarima, posebne sektorske, još uvijek nisu definirane

Sugerirao sam ispred Odbora za ribarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, kao predsjednik tog Odbora i ispred Udruge Ribarska solidarnost,  jedan paket mjera koje bi trebalo poduzeti Ministarstvo poljoprivrede, a koje se odnose na osiguranje neometanog rada do daljnjeg, odnosno dok je god to moguće.

Privatnim i javnim tržnicama s ribom, peškarijama ili ribarnicama treba osigurati neometan rad u skladu s mogućnostima, a ribarima isplate minimalnih potpora za 2019. godinu i to bezuvjetno, čime bi dobili financijsku injekciju koju bi im ionako Država kroz fiskalnu godinu trebala isplatiti. S tim sredstvima bi u narednih mjesec-dva lakše održali poslovnu sposobnost i zadržali radnike u radnom odnosu, da ne dolazimo u situaciju u kojoj su nažalost neki drugi gospodarski sektori, a to je da šaljemo radnike na biro rada.

Sugerirao sam da uopće u distribuciji ribe u ovom trenutku budu maksimalno liberalni i da se dopusti prodaja ribe s ribarskih brodova po uplovljenju u luku, što je ionako regulirano na način da se možeš privezati na iskrcajno mjesto, ali ona su potpuno dislocirana od civilizacije, pa na njima nije bilo ni moguće koristiti tu zakonsku pogodnost.

Ljudi su vrlo zainteresirani kupiti svježu ribu direktno od ribara. U ovom trenutku su lokalne lučke uprave, bar u Šibeniku, pokazale fleksibilnost da građani mogu kupiti svježu ribu na taj način u samom gradu – kaže Baranović.

Kako sada odmah pomoći ribarima?

– Sve mjere u vidu davanja, kratkoročnih pozajmica, kreditnih sredstava za očuvanje likvidnosti trebale bi biti dostupne i profesionalnim ribarima. Banke koje su u proteklih 30 godina zaradile milijarde s najvišim kamatama u Europi, bi trebale biti toliko pristojne da hrvatskom gospodarstvu, a i hrvatskoj politici ovog trenutka iziđu u susret.

Poslovne banke bi trebale u ovom trenutku biti spremne pomoći generalno hrvatskom gospodarstvu, pa tako i hrvatskoj poljoprivredi i ribarstvu na način da im po liberalnijim kriterijima ponude kreditna sredstva.

Konkretno, ako će kriza trajati 2-3 mjeseca, onda meni osobno treba 30ak tisuća kuna za prebroditi krizu, jer treba platiti dobavljače, gorivo i slično, a tu ne govorimno o zaradi, već premošćivanju teških vremena koja ne bi trebala trajati dugo. U tom slučaju će preživjeti i njihovi komitenti, na kojima zarađuju desetljećima. Ako to nisu spremni, nego će podviti rep, onda nam takve banke ne trebaju. Uz ovo napominjem ida bi ribarima trebalo smanjiti troškove poslovanja.

I za kraj, može li mi itko objasniti zašto je na zadnjoj korekciji cijena goriva sve vrste derivata su pojeftinile u prosjeku za 75 lipa, a plavi dizel tek upola – 36-37 lipa? Zbog čega se nije spustila cijena po jednakim uvjetima? – pita se Baranović.

Jurica Gašpar