Drugi slučaj zaraze u Zadarskoj županiji: “Zaražen mladić koji je doputovao iz Austrije”

Foto: Boris Kačan

ZADAR – Drugi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u četvrtak u Zadarskoj županiji, a riječ je o mladiću koji je prije dva dana automobilom doputovao iz Austrije gdje je radio u jednom hotelskom kompleksu koji je u međuvremenu zatvoren zbog pandemije virusa COVID-19.

Županijski Stožer civilne zaštite objavio je to na konferenciji za novinare, navodeći da je spomenuti mladić zbog slabosti koju je osjećao posumnjao na koronavirus te se po dolasku u Zadar javio nadležnom epidemiologu.

– To je mlađi muškarac koji je došao 17. ožujka iz Austrije gdje je boravio dva mjeseca u regiji koja je bila rizična. Radio je u hotelskom kompleksu koji je sada zatvoren i pri povratku automobilom vidio je da ima simptome bolesti, osjećao se slabo. Posumnjao je na COVID te se po dolasku javio nadležnom epidemiologu, kada smo dogovorili testiranje. Pokazao se pozitivnim. Do sada je bio u kućnoj samoizolaciji s članovima obitelji s kojima nije dolazio u kontakt, jer je sumnjao da bi mogao biti zaražen – rekao je epidemiolog Alan Medić jutros na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite, koja je održana na otvorenom, ispred Doma županije.

Nakon što je u srijedu potvrđen prvi slučaj zaraze u Zadarskoj županiji kod djevojke iz Biograda, koja se nedavno vratila iz Zanzibara, Medić je istaknuo kako je Stožer primio puno poziva zabrinutih građana koji su tvrdili da su tu djevojku vidjeli u javnosti.

–  Pozivam sve koji su bili u bliskom kontaktu s prvooboljelom, a to znači 15-ak minuta na otvorenom na manje od metar razmaka ili dva metra u zatvorenom prostoru, da nam se jave pa ćemo ih staviti u postupak samoizolacije. Nitko od njih za sada se nije javio, rekao je Medić.

Načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina izvijestio je da su u posljednja 24 sata dobili 28 dojava o kršenju samoizolacije te tri dojave o kršenju odluke o zabrani rada ugostiteljskih objekata.

– Utvrđena su tri kršenja odluke, a još četiri su u provjeri. Jedan je ugostiteljski objekt prijavljen Državnom inspektoratu zbog nepridržavanja odredbi. Policija će provjeravati sve dojave o kršenju samoizolacije – poručio je Dražina.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Zabilježen prvi slučaj koronavirusa u Dalmaciji – Zaražena mlađa žena iz Zadra