Dvoje zaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

Foto: ŠKŽ

ŠIBENIK – Stigli su rezultati uzoraka s Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prema kojima su dvije osobe s područja Šibensko-kninske županije pozitivne na virus COVID-19. Tim je povodom ispred zgrade Županije održana konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

– Riječ je o 47-godišnjem muškarcu iz Zagreba, koji je trenutno na području naše županije u svojoj vikendici u samoizolaciji  jer je bio u izravnom kontaktu s oboljelim osobama koje su se vratile iz inozemstva i kod kojih je potvrđena infekcija virusom COVID-19. Drugi oboljeli je dvadesetogodišnji student iz Šibenika za kojeg su epidemiološki izvidi u tijeku. Obojica imaju blage kliničke simptome – kazao je župan Goran Pauk.

Na području Šibensko-kninske županije uspostavljene su dvije karantene; jedna za vozače teretnih vozila, a druga za osobe koje u svom domu ne mogu osigurati uvjete za samoizolaciju. Trenutno su u karanteni dvije osobe.

Dr. med. Blanša Bilić, infektologinja Opće bolnice Šibensko-kninske županije objasnila je kako su u šibenskoj bolnici osigurani svi uvjeti u slučaju da se poveća broj oboljelih.

– Osigurane su dvije sobe s dva respiratora, jedna soba za provođenje dijalize, te ginekološka i sala za izvođenje operacije carskog reza ili bilo kojeg drugog operativnog zahvata osoba zaraženih koronavirusom – kazala je dr. Bilić, voditeljica Odjela infektologije, dermatologije i venerologije.

– Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije do sada je izvršio 13 uzorkovanja, te je testirano ukupno 13 osoba; dvije su pozitivne, a tri nalaza očekujemo večeras. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno se nalaze 254 osobe, od toga 21 osoba koja je bila u kontaktu sa zaraženima. U tijeku je obrada kontakata oboljelih osoba – kazala je dr. med. Ankica Parat Baljkas, voditeljica službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, te još jednom naglasila koliko je za sprječavanje širenja epidemije važno držati se preporuka o ograničavanju socijalnih kontakata.

– Sve socijalne kontakte potrebno je svesti na minimum, a u svakoj interakciji u zatvorenom prostoru treba držati razmak od minimalno dva metra, na otvorenom metar – kazala je dr. Parat Baljkas.

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić kazao je kako je policija do  sada dobila 54 dojave o kršenju samoizolacije, a na području županije utvrđeno je ukupno šest prekršitelja kojima će biti izračene kazne.

I.B.