Foto: Pixabay

U Hrvatskoj je u četvrtak bilo 99 ukupno zaraženih osoba koronavirusom. Tijekom noći je potvrđeno da je osoba preminula u Istri u srijedu imala koronavirus, ali stručnjaci smatraju da to nije razlog njegove smrti. Od četvrtka u 0:01 na snazi su posebne mjere koje će vrijediti 30 dana, a kojima se zatvara čitav niz objekata i značajno ograničava mogućnost širenja virusa u populaciji.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da je trenutno 99 zaraženih koronavirusom, a pet osoba je ozdravilo.

Obavljeno je više od 1264 testiranja, a više od 12.519 osoba je u samoizolaciji. Ukupno je oboljelo 9 zdravstvenih radnika. Prati se 760 kontakata, 79 osoba je u karanteni te 18 vozača. Hrvatska je epidemiološka situacija jako dobra, u odnosu na susjedne pogođene zemlje, primjerice u Italiji je u posljednja 24 sata zaraženo 5000 novih osoba.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Alemka Markotić kazala je da od broja oboljelih svi maju blage simptome. Dodala je da muškarac koji je preminuo u Istri imao je koronavirus, ali da nije još utvrđeno od čega je preminuo.

– Nalaz umrlog pokazao je da ima koronavirus. Tijekom dana će biti napravljene sve radnje koje će dovesti do informacija je li smrt uzrokovana virusom ili nečim drugim”, dodala. “Nemamo informaciju o bilo kakvim propustima. Čekamo dodatni nalaz da se vidi točan uzrok smrti. Kad ih dobijemo sve ćemo objaviti – dodala je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je na mjere koje su stupile na snagu od ponoći

– Cilj ovih odluka i mjera je smanjiti da ljudi jedni drugima prenesu virus. Izbjegavajte bliske kontakte i držite se higijene. U unutarnjim prostorima razmak od druge osobe mora bit inajmanje 2 metra, vani 1 metar – podsjeća ministar.

Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta. Zato se ovim mjerama zatvaraju djelatnosti u kojima je više osoba u bliskom kontaktu te se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KORONAVIRUS Odgovori na sva pitanja: Gdje doznati točne informacije i kako pomoći?

SLUŽBENO JE Na 30 dana zatvara se sve osim trgovina prehranom i lijekovima, otkazani javni događaji