Foto: HZJZ

ZAGREB – U Hrvatskoj je u petak bilo ukupno 113 zaraženih osoba koronavirusom. Jedan pacijent je u težem stanju i na respiratoru, ali stabilno. 

Trenutno je potvrđeno 113 osoba zaraženih koronavirusom, a pet osoba je ozdravilo. Kod jedne osobe je došlo do pogoršanja i trenutačno se nalazi na respiratoru, ali je stabilno.

Obavljeno je više od 1604 testiranja, a više od 13.000 osoba je u samoizolaciji. Ukupno je oboljelo 11 liječnika. Prati se 799 kontakata, 84 osoba je u karanteni te 18 vozača. Prosječna dob zaražene osobe je 42.6 godina.

Prema podacima iz Italije, čak 40% osoba se ne pridržava propisanih mjera, a kineska iskustva pokazuju da je pridržavanje mjera iznimno važno da bismo spriječili širenje virusa.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se restriktivne mjere uglavnom provode dobro, ali i da ima neodgovornog ponašanja. Apelirao je na građane da ostanu doma, osim onih koji moraju ići na posao ili u opskrbu.

– Policija će malo više i češće patrolirati, pogotovo onim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, i zamoliti, upozoravati, ukazivati na nužnost da se ne stvaraju veće skupine i da se svi trebaju držati ovih preporuka, rekao je Božinović.