Foto: Youtube / Screenshot

U subotu je u Hrvatskoj bilo ukupno 157 zaraženih osoba dosad, od čega je 5 osoba ozdravilo. S obzirom na susjedne zemlje, epidemiološka situacija je i dalje pod nadzorom.

Trenutno je potvrđeno 157 osoba zaraženih koronavirusom, a pet osoba je ozdravilo.

– U Hrvatskoj imamo 157 pozitivnih bolesnika, što je za 29 više nego jučer. Ukupno je obavljeno 2038 testiranja. Dobro je to da je epidemiološka situacija i dalje pod nadzorom, kada se uspoređujemo s trendovima u okruženju i svijetu. Loše je to što pojedinci ne poštuju pravila vezana uz samoizolaciju te neki ne poštuju pravila koje daje Stožer civilne zaštite. U slučaju dok sustav nadzire epidemiju, moguće je upravljati tom situacijom, usmjeravati tokove i utjecati na njene ishode. Dok se ne poštuje, postoji mogućnost nekontroliranog širenja. Više ne molim i ne apeliram već zahtjevam da se poštuju upute Stožera civilne zaštite – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Za tercijarnu fazu u Splitu se priprema Spaladium arena

“Ako želimo korona-party, imat ćemo ga!”

Česta su kršenja propisanih mjera samoizolacije, a Nacionalni stožer civilne zaštite poziva na pridržavanje propisanih mjera te odluka.

– Zbog manjine koji čine ugrozu sebi i drugima donosit ćemo sve rigoroznije mjere. Policija će voditi računa o tome kako se one provode i reagirati svaki put kada se ne provode. Naši životi će se sve više odvijati u zatvorenim prostorima. To se u praksi pokazalo kao nužna mjera. Ljudi ostanite doma, osim onih koji moraju ići na posao, a mi smo odredili tko su oni. Svi poslodavci moraju osigurati sve potrebne mjere – kazao je Božinović. – Vidio sam jutros ljude kako idu po dvoje ili troje. To ne ide. Ili dva metra razmaka ili će vas policija razdvajati – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Vrijeme je da se svi uozbiljimo, ovo nije film nego naša stvarnost, ovo se ne događa nekom drugom nego nama. Ako želimo korona-party, imat ćemo ga – rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.