Policija i civilna zaštita o pozivu svećenika u crkvu: “Nitko nije izuzet odredbi i sankcija!”

Foto: Boris Kačan

ŽIRJE – Nakon što je javno poslao poziv vjernicima sutra u crkve na otoku Žirju, za koje je napomenuo da će biti IPAK otvorene, lokalni župnik don Oleg Petrović je svoj poziv odjednom izbrisao. Kontaktirali smo ga da nam pojasni svoje ponašanje. A svoje su rekli i Civilna zaštita koji upozoravaju da NITKO nije izuzet donesenih odredbi, kao ni sankvija, ali i policija koja upravo čini izvide. 

Foto: Facebook / Screenshot

“Sve ste krivo shvatili”

– Žao mi je da ste krivo shvatili moju objavu. Crkve se mogu otvorati za osobnu molitvu. Nikakav poziv na okupljanje nije poslan, nego da će crkva biti otvorena. Zašto interpretirate svojevoljno sadržaj koji nema tu poruku? Žao mi je da niste upućeni što svećenici mogu, a što ne mogu u ovoj situaciji – kaže nam don Oleg Petrović.

Župniku smo pojasnili da smo jako dobro upućeni u najnovije odredbe Stožera civilne zaštite, kao i Odluke Hrvatske biskupske konferencije. Stoga nas je i začudio poziv kojim direktno ugrožava zdravlje pojedinaca i zajednice i kažnjiv je po nizu zakona. Zato smo zamolili i za očitovanje.

– Ne želim s Vama polemizirati, jer izvrćete moje riječi. Žao mi je da imate takav animozitet prema svećenicima, odnosno Crkvi. Niste spremni čuti – pojasnio je don Petrović, na što smo mu pojasnili da se ne radi o animozitetu, već svaki građanin mora biti društveno odgovoran prema svakom pojedincu.

Jeste li svjesni da ovim što činite kršite zakon?

– Ja nisam prekršio nikakav zakon i nemojte mi prijetiti, jer ste postali agresivni.

Gospodine, nitko vam ne prijeti, već navedene zakone provodi Državni inspektorat u suradnji s policijom i nitko od zakona i novih odredbi nije izuzet. Kao građanin, dužan sam vas upozoriti, kao i nadležne institucije, a kao novinar pitati i izvijestiti javnost.

– Molim Vas da me Više ne uznemiravate, jer ću protiv Vas podnijeti kaznenu prijavu. Sram vas može biti! – poručio je svećenik koji po društvenim mrežama širi i teorije zavjere, pa u jednoj od svojih objava vjernike pokušava uvjeriti da netko manipulira strahom od bolesti:

“Draga braćo i sestre, vjerujem da smo svjesni, odnosno rasvjetljeni tko stoji iza ove kolektivne histerije koja se neprestano medijski podgrijava. Strah od bolesti, strah od smrti, strah od gladi… Đavao, Sotona, Lucifer sa svojim specijaliziranim demonima zaduženi za svaku osobu odlično odrađuju svoj zadatak. Zarobili su naš narod u okove straha i manipuliraju s njim. Pozivam vas, koji ste još prisebni da se molimo za oslobođenje našeg naroda od goreg, duhovnog virusa koji uništava nutrinu, volju i snagu za život. Potrebno nam je zajedništvo u vjeri i molivi. Uhvatimo se još snažnije molitve i ohrabrujuće Riječi Božje: “Ne boj se! Ja sam s tobom! Ja sam te otkupio! Ti si moj!“, poručuje ovaj svećenik.

“Imamo nalog da tjeramo ljude s javnih površina, neka mise održava online, kao i papa!”

– Policija ide na Žirje i Krapanj i provjerit će se o čemu se radi. Ne može se tako ponašati s obzirom na odluku Vlade. I da ljudi dođu u crkvu, treba ih vratiti kućama, a ne može ih se samo tako pozivati, pogotovo ne u ovoj situaciji. Po ovim istim zakonima se može kazniti i on, ali policija o tome izvješćuje Državni inspektorat  koji je nadležan za sankcioniranje. Sankcije su od 8 do 120 tisuća kuna, ukoliko osoba učestalo ponavlja kršenje odredbi o zabranama – ispričala nam je glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor i potvrdila da su izvidi u tijeku.

Iz Civlne zaštite u Šibeniku također nam kažu da nitko od odluke Vlade nije izuzet

– Bozanić je rekao da se zatvaraju crkve i u zatvorenim prostorima se ne održava ništa. Dakle, mora biti zatvoreno, to sigurno znam i pretpostavljam da je i on to dobio. Ako mi imamo nalog da na javnim porvšinama tjeramo ljude doma, onda nitko nije izuzet toga – nitko! Ako svi sjede doma, a to je i sam papa napravio, pa može i on mise održavati online – rekao nam je Ante Glavurdić iz šibenske civilne zaštite.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

USRED ZABRANA Svećenik na otoku pozvao vjernike u crkvu, komentari su nevjerojatni!