Foto: Pixabay

ZAGREB – U subotu je u Hrvatskoj bilo ukupno 206 zaraženih osoba dosad, od čega je 5 osoba ozdravilo. U razdoblju od 24 sata to je 78 bolesnika više.

Trenutno je potvrđeno ukupno 206 osoba zaraženih koronavirusom, a pet osoba je ozdravilo. 90 osoba je u karanteni, od čega je 56 osoba državljani Repubike Hrvatske, a ostali su strani državljani. 45 vozača kamiona nalazi se pod posebnim režimom.

Obavljeno je 2100 testiranja. 14 134 osobe je određena mjera samoizolacije.

Česta su kršenja propisanih mjera samoizolacije, a Nacionalni stožer civilne zaštite poziva na pridržavanje propisanih mjera te odluka.

Kao negativni trend naglasio je da postoje građani koji ne poštuju samoizolaciju. Poželjno je biti vani, ali ne u socijalnom kontaktu, kazao je ministar Vili Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da su inspektori i danas zatvorili 8 kafića i upozorava da policija upotrebljava ovlasti koje ima i udaljava ljude s javnih površina.

– To rade megafonom i zvučnim i svjetlosnim signalima. Ako se ne postigne cilj policija će upotrijebiti i druge ovlasti, to znači kazne od 5 do 10 tisuća kuna. Imamo primjer s jednog otoka da je građanin napao policajca, e to nećemo dopustiti – rekao je Božinović.

Primjenjuju se i odluke o zabranama u međugradskom prometu.

– Obustavlja se tramvajski promet, a autobusi će biti dezinficirani te će se vidjeti koje su to nužne djelatnosti, odnosno djelatnici u zdravstvenim službama i drugim službama koje trebaju raditi. Oni će dobiti posebne iskaznice civilne zaštite – dodaje i ističe da će ih dobiti i novinari.

– Moći će ući u autobuse uz pridržavanje svih mjera epidemiologa samo oni koji su nužni da život funkcionira. Drugima neće biti dopušten ulazak u autobuse – rekao je ministar.

Poručio je i da će se policija obračunati s onima koji šire lažne inofrmacije.

– U samoizolaciju moraju ići kontakti oboljeloga i osobe koje dolaze iz rizičnih država. Ljudi u samoizolaciji su i dalje zdravi dok ne pokažu simptome. S vremenom će se možda pokazati da je i u RH rizik od ove bolesti visok, pa je onda nužno distanciranje u javnosti. Svaki državljanin RH koji dolazi u RH treba imati što kraći put do dolaska kući, staviti masku i javiti se epidemiologu, rekao voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić.

D.G.