Crveno upozorenje za Istru i Kvarner

Foto: Dražen Kasprek / DHMZ / Screenshot

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas (22. ožujka) u sklopu Meteoalarma crveno upozorenje za područje Istre i Kvarnera

Očekuje se jaka i oujna bura s orkanskim udarima prema noći u jačanju te srednjom brzinom vjetra do 90 km/h i najjačim udarima vjetra do 180 km/h.

Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom, upozorava Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske.

Za područje Dalmacije izdano je narančasto upozorenje zbog vrlo jake bure koja se očekuje s najjačim udarima vjetra i do 95 km/h. Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

D.G.