Foto: Pixabay

U uvjetima svjetske pandemije COVID 19 koja je zahvatila i Hrvatsku, naš zdravstveni sustav je krajnje napregnut i angažiran novonastalom epidemiološkom situacijom. Reducirane su sve zdravstvene usluge koje nisu nužne.

Na našoj obali i otocima svjedočimo povećanom prisustvu mnogih naših građana iz drugih dijelova Hrvatske, ali i stranaca koji su bježali pred zarazom u svojim zemljama. Dio njih su i ronioci. U nedostatku bilo kakvih drugih mogućih aktivnosti nakon uvođenja restrikcija, za očekivati je da će biti i više ronilaca pod morem nego što je uobičajeno u ovo doba godine, piše SCUBAlife.

U uvjetima reducirane zdravstvene zaštite u cijeloj zemlji bitna je informacija o radu rekompresijskih centara u slučaju nastanka akutnih disbaričnih ronilačkih bolesti (DRB):

–           Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC Rijeka radi u redovnom radnom vremenu s kliničkim indikacijama, a za hitne indikacije pa i one ronilačke održava se kontinuirana pripravnost 24/365 (izvor: Mario Franolić, dr.med.)

–           Zavod za pomorsku medicinu VZS ZzP OS RH, Split – održava se kontinuirana pripravnost 24/365 (izvor: puk. Hrvoje Stipančević, dr.med.)

–           Poliklinika OXY Pula i Crikvenica do daljnjeg ne radi i ne održava pripravnost (izvor: mr.sc. Dejan Andrić, dr.med.)

Preporuka je roniocima da do daljnjeg maksimalno reduciraju svoje podvodne aktivnosti. Ako ih ipak i obavljaju, potreban je maksimalni oprez i izbjegavanje svih rizičnih i graničnih situacija u režimu ronjenja. Svaki ulazak u zdravstveni sustav predstavlja povećanje rizika od kontaminacije korona virusom.

Rekompresijsi tretmani bit će obavljeni u slučaju nužde. U slučaju nastanka DRB iznimno je bitno naglasiti djelatnicima Hitne medicinske službe, bolničkih hitnih prijema i rekompresijskih centara ako postoji mogućnost prethodnih kontakata sa zaraženim osobama ili osobama koje su u izolaciji pod sumnjom na zarazu COVID 19 kako bi se adekvatnom zaštitom osigurao neometan i siguran nastavak rada rekompresijskih centara, piše SCUBAlife.

D.G.