Foto: Screenshot / Morski HR

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je s ciljem sprječavanja širenja lažnih vijesti te još bržeg i boljeg praćenja situacije oko koronavirusa pokrenuo mogućnost informiranja građana putem Viber aplikacije. 

“Naša je najveća odgovornost čuvati što veći broj ljudi sigurnima i zdravima tijekom trajanja ove epidemije. Koristite community kako biste informirali sebe i vama bliske osobe te kako biste zaustavili širenje lažnih vijesti. Svi trebamo imati pristup točnim i provjerenim informacijama!”, poručili su iz Stožera.

Naziv grupe na Viberu na kojoj možete pratiti sve obavijesti je: Stožer civilne zaštite RH.

Podsjetimo,

Širenje lažnih vijesti u ovim uvjetima posebno će se negativno tretirati. Poruke i lažne vijesti (engl. fake news) prikladne su prouzročiti osjećaj straha, panike i nesigurnosti kod građana i njihove posljedice mogu biti teške i dalekosežne. Podsjećamo da je takvih lažnih vijesti bilo i još ih ima i u vezi pandemije virusa COVID-19 (najave potpune karantene i izolacije mimo objava i odluka nadležnih državnih tijela i sl.).

Širenje lažnih i uznemiravajućih vijesti je prekršaj sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira za kojeg je propisana novčana kazna i kazna zatvora do 30 dana, a lažna uzbuna kažnjiva je i zatvorom do tri godine. Radi se o kaznenom djelu iz članka 316. Kaznenog zakona, a počinitelj je tko lažno obavijesti policiju ili drugu nadležnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe.

Glasnogovornica MUP-a, Marina Mandić potvrdila je nedavno da će jednako kao što su se do sad tretirale lažne dojave o eksplozivnim napravama, svaku lažnu objavu o koronavirusu koja izazove postupanje nadležnih službi koje su u kriznim okolnostima ionako prenapregnute, tretirati kao kazneno djelo lažne uzbune.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VAŽNO! Evo što trebate znati o kretanju u Hrvatskoj

Šefica Hitne: Nećemo imati milosti u sprječavanju širenja zaraze s čovjeka na čovjeka