Traje potraga za dva nestala muškarca u zadarskom akvatoriju

ZADAR –  Akcija traganja i spašavanja pokrenuta je iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u subotu, 21. ožujka u 11.47h, kada je zaprimljena telefonska dojava o nestanku dvije muške osobe, N.L i D.B., obojica državljani Republike Hrvatske, koji su dan prije (petak, 20. ožujka), isplovili iz gradske luke u Biogradu na moru, bijelo-plavom brodicom dužine 4,5 metara, pogonjenom sa dva vanbrodska pogonska stroja, od kada sa njima nije uspostavljena nikakva komunikacija.

Opsežnu akciju traganja i spašavanja MRCC Rijeka koordinira sa nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar, Pomorskom policijom Zadar te pomorskim i zračnim jedinicama Obalne straže, dok je prema svim sudionicima u pomorskom prometu u području traganja, upućena obavijest o nestalima putem obalnih radio postaja.

Jučerašnje cjelodnevno traganje, koje se provodilo u sjevero-zapadnome dijelu Zadarskog akvatorija, između otoka Molata, Sestrunja, sjevernih dijelova otoka Ugljana i Vira te u priobalju Privlake, Petrčana i Zatona nije rezultiralo pronalascima, stoga je privremeno obustavljeno tijekom noći.

Tijekom jučerašnjeg dana (22. ožujka) akcija je prisnažena zračnom potragom, koja je započela u 09.30h angažmanom zrakoplova tip ‘Pilatus’, koji je obavljao prelete u području traganjan do 15.00h.

Jučerašnja akcija privremeno je obustavljena u 17.50h, zbog smanjene vidljivosti uzrokovane sve jačim udarima bure i zalaskom sunca te su iz MRCC Rijeka sve angažirane potražne jedinice uputili na privezišta.

Pred kraj jučerašnje akcije u potragu su se uključili i pripadnici Hrvatske gorske službe traganja i spašavanja (HGSS), koji su obavili zračno traganje dijela arhipelaga helikopterom tip ‘MI-8’, koji HGSS-u, koji im je na zahtjev dan na raspolaganje od strane Obalne straže.

MRCC Rijeka izvijesto je nadležnu Upravu sigurnosti plovidbe, resornoga Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o tijeku današnje akcije traganja za nestalima, koja je obustavljena u 16.00h, zbog daljnjeg jačanja nepovoljnih vremenskih uvjeta te će se traganje za nestalima nastavno provoditi u okviru redovnoga nadzora sigurnosti plovidbe, u području nadležnosti Lučke kapetanije Zadar.

D.G.