Foto: Youtube / Screenshot

U ponedjeljak je u Hrvatskoj bilo ukupno 306 zaraženih osoba dosad, od čega je 5 osoba ozdravilo. Trenutačno imamo dvije krizne situacije: potres i koronavirus. U potresu je 27 građana ozlijeđeno, od čega 18 teže. 12 osoba je hospitalizirano. Štete su velike, 250 oštećenih objekata. Pregledi se još rade. 

Ministar Vili Beroš je kazao kako od jučer u 16 sati imamo 52 nova slučaja, što je ukupno 306 bolesnika.

– U Hrvatsku je sletio avion s donacijom maski iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – kazao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da potpisuje odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj.

– Brojevi zaraženih ipak rastu, očekujemo i daljnji rast, tako da su ovo nužne mjere. Tijekom dana ćemo zabraniti međugradski promet i osobnim automobilima i na svaki drugi način, već smo ukinuli međugradski javni prijevoz – rekao je Božinović.

– Iz zabrane napuštanja mjesta prebivališta, izuzet će se osobe i djelatnosti koje su bitne za promet i kretanje koje je nužno za opskrbu područja, dnevne migracije, zaposlenih u bitnim službama za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova, sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, izvješćivanje javnosti, dakle novinari, stanovnika koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb, vitalnih obiteljskih razloga, putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, i žurne operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti. Oni će dobiti propusnice – pojasnio je ministar Božinović.

Najavio je i mogućnost niza novih strožih mjera.

– Zdravlje ljudi i sprečavanje širenja zaraze je zadaća broj jedan i tu neće biti nikakvog kompromisa – rekao je Božinović. Pozvao je na ostanak doma sve one koji nemaju ozbiljan razlog za izlazak.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NAREĐENJE IZ STOŽERA Unatoč najavi zabrane, automobili iz Zagreba propušteni na Pag