Foto: HZJZ

Trenutno je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 361 osoba zaraženih koronavirusom, a pet osoba je ozdravilo. Obavljeno je 3.013 testiranja. 56% oboljenih su muškarci, a 44% žene. 6 osoba je na mehaničkoj ventilaciji, iako je njihovo stanje stabilno.

– Na respiratoru je ukupno šest osoba. Većina ih je srednje životne dobi. Riječ je o populaciji koja je prva oboljela, a zarazili su se na putovanjima, primjerice tijekom boravka na skijanju.  – kazala je dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Ministar zdravstva Vili Beroš  izvijestio je i o pogoršanju stanja jednog bolesnika.

– Novih oboljelih je 46, ukupno 39 bolesnika je hospitalizirano. Kada govorimo o prosječnoj dobi bolesnika, ona je 49,05 godina. 56 posto oboljelih su muškarci, a 44 žene. U dobnoj skupini od 60 do 70 godina imamo 12,7 oboljelih, odnosno od 70 do 80 godina 6,1 oboljelih. To su dobri rezultati, možemo i moramo bolje – poručio je Beroš.

Noćas je na snagu stupila i Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka.

Ministar policije Davor Božinović je o zabrani napuštanja mjesta prebivališta rekao da se dozvole trebaju zatražiti online, putem maila s podacima što je u pitanju – firme, medicinski djelatnici.

– Oni će izdati potvrde, jedna osoba iz pravne osobe nek dođe po to, ne svi… Probajte organizirati posao s minimalnim brojem ljudi. Neće biti ureda i redova za izdavanje dozvole. Još ćemo jednom svim stožerima javiti kako da to organiziraju – poručio je Božinović.

Upozorio je i trgovine koje koriste ovi situciju kako bi dodatno zaradili na neprehrambenim proizvodima.

– Prestanite s reklamiranjem akcija koji nemaju veze s prehranom. Nije vrijeme za reklamiranje kupovine jeftinog televizora. Molim da se ljudi koji se ne bave prodajom esencijalnih proizvoda da se prestanu reklamirati – rekao je ministar.

D.G.