Foto: MORH / J. Kopi / Ilustracija

Trenutno je potvrđeno ukupno 418 osoba zaražena koronavirusom, a 16 osoba je ozdravilo i otpušteno iz bolnice: 14 iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, 1 iz Varaždina i 1 iz Rijeke. U odnosu na jučer, broj zaraženih je povećan za 36. 10 osoba se nalazi na respiratoru. 

Dosad je obavljeno ukupno 3.392 testiranja. 20.000 osoba je u samoizolacija, potvrđeno je preko 2.000 kontakata. 150 osoba se nalazi u karanteni, od čega su 102 osobe hrvatski državljani. Prosječna dob ljudi na respiratoru je 61 godina. Većina njih ima druge bolesti i kronični su bolesnici. Nema značajnijeg pogoršanja zdravstvenog stanja niti jednog od drugih bolesnika.

Ministar zdravstva Vili Beroš prozvao je jutros na konferenciji Stožera civilne zaštite zlonamjerne pojedince koji situaciju s manjkom zaštitne opreme prikazuju lošijom nego što jest, spomenuvši pritom “petu kolonu”.

– Ljuti me ponašanje zlonamjernih pojedinaca. Dobio sam informaciju da su pojedini liječnici namjerno sklanjaju opreme s polica da bi lažno prikazali stanje. Svi znamo da u svakom ratu ima pete kolone. U ovom trenu iz Zaboka za Zagreb stiže 7 tisuću maski i milijun rukavica. Sutra isto stiže. Radimo maksimalno koliko je moguće u odnosu na svjetska tržišta. Kad ovo završi evakuirat će se uloga svih nas, pa i mene. Situacija nije optimalna, jasno je svima. Davno je bilo rečeno domovima zdravlja da nabave zaštitnu opremu, gdje su sad ti ravnatelji? Jesu li je nabavili? Neće uspjeti oni koji nam bacaju klipove pod noge -poručio je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da imaju više od 2000 kontakata, 20.000 osoba u samoizolaciji te 150 osoba u karanteni, od kojih su 102 hrvatski državljani.

– Od ukupno testiranih 12 posto je pozitivnih, prosječna dob je 49,24, dakle relativno mlađa, odnosno srednja životna dob. 57 posto su muški i 43 posto su žene. Što se tiče zdravstvenog sustava, u ovom trenutku imamo 15 bolničkih liječnika koji su pozitivni – jedan liječnik obiteljske medicine, pet specijalizanata koji su zaposleni u bolnicama, sedam medicinskih sestara i jedan medicinski biokemičar koji radi u laboratoriju, rekao je Capak.

Brigadni general Boris Zdilar rekao je da kontingent HV-a u Litvi ima tri pozitivna pripadnika.

– Tri vojnika u Litvi imaju koronavirus, 39 pripadnika je stavljeno u samoizolaciju. Za jednog se čekaju rezultati Oni imaju blaže simptome i za sada nema problema s komplikacijama – rekao je Zdilar.

I.B.