Biogradu prijeti karantena: “Želimo spriječiti lokalnu transmisiju koja se dogodila u Murteru”

Foto: Boris Kačan

BIOGRAD NA MORU – Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da će u Biogradu uvesti karantenu ukoliko to bude potrebno. Zaraženi doktor proteklih dana operirao je nekoliko ljudi. Svima je uzet bris i čekaju se rezultati testova. Sin zaraženog, također djelatnik bolnice, poslan je u kući, u samoizolaciju.  

– U ovom trenutku nisam upoznat sa situacijom u Biogradu na Moru, ali saznat ćemo vrlo brzo sve što se tamo događa. Ako se pokaže da je mjera karantene opravdana, nacionalni Stožer će je odobriti – kazao je Krunoslav Capak.

– Imamo 671 osobu u zdravstvenom nadzoru, a od jučer i dvoje novooboljelih, liječnik iz biogradske bolnice i pacijentica, također iz Biograda, koja se nalazi u zadarskoj Općoj bolnici. U samoizolaciji je još 100 ljudi, a radi se o kontaktima dvoje novooboljelih zdravstvenih djelatnika iz Biograda. – rekao je epidemiolog Alan Medić na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

U Biogradu pokušavaju spriječiti lokalnu transmisiju koja se već dogodila u Murteru. Kad bi uveli karantenu, ona bi, kaže Medić, potrajala oko 14 dana. Do kraja dana znat će se hoće li se i Biograd izolirati u potpunosti.