Foto: Pixabay / Ilustracija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je odluku za vozače teretnih vozila u međunarodnom transportu.

– Vi znate da smo dali preporuku još na početku da svi vozači iz Hrvatske mogu nastaviti svoj posao, ali pod uvjetom da budu u karanteni dok su u Hrvatskoj. Budući da je prvi udar prošao, odlučili smo liberalizirati taj postupak za vozače u međunarodnom transportu. Oni sada mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući mjere samoizolacije. Ako primijete simptome, moraju se javiti liječniku. Ako postoje oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju, oni i dalje mogu koristiti karantene Stožera. Oni čiji je boravak kraći od 24 izmežu utovara ili istovara, oni su dužni to vrijeme provesti u kabini za vozače – rekao je Davor Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

– Ovo je vrlo važna odluka za naše prijevoznike jer im skida veliki teret s leđa. Gotovo 60 posto vozača je bilo pod mjerama samoizolacije i karantene od 14 dana, što je stvaralo velike probleme njihovim poslodavcima. Pozdravljamo ovu odluku Stožera koji je uvažio zahtjeve s terena jer će sada protok robe biti osjetno lakši, a to puno znači za cijelo gospodarstvo – komentirala je ovu odluku potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj

Vozačima su i dalje dostupne opcije da mogu boraviti u karanteni/samoizolaciji organiziranoj od strane poslodavaca, kao i u prostorima koje je za to namijenio županijski Stožer civilne zaštite. Ako je boravak u karanteni/samoizolaciji kraći od 24 sata, vozači su dužni dnevni odmor provesti u kabinama svojih vozila parkiranih na parkiralištu karantene, a ove odredbe vrijede i za domaće i strane prijevoznike.

Trgovine i kupci moraju poštivati pravila

– Ne želimo da ekonomija stane, ali pod uvjetom da svi poštuju mjere koje su propisane, vezanu uz osobnu higijenu, socijalnu distancu, razmak između ljudi. To je važno i to će se provjeravati. Policija dobiva dosta primjedbi o tome da se i čak kod trgovina koje su otvorene ne poštuju one mjere i upute o ograničenju broja kupaca. Ponovno apeliram na sve poslodavce i trgovce, nemojte pozivati ljude unutra da se zagriju. Ljudi se moraju pripremiti da će čekati vani i zato neka se obuku toplije i drže razmak od drugih. Pozivam ih da ne ide cijela obitelj u nabavku, već jedan član samo. Pozivam ih da ne idu u kupovinu s djecom, to nije najodgovornije. Na sličan način ćemo razmotiri i druge mjere koje idu ka liberalizaciji strogih pravila. Večeras ćemo razmisliti o otvaranju specijaliziranih trgovina unutar tržnica, ali ćemo propisati vrlo striktne mjere vlasniku. To će se kontrolirati vrlo strogo – rekao je ministar Božinović.

D.G.