Foto: Google Street View / Screenshot

ZADAR – Dok su na snazi mjere ograničavanja javnog prijevoza u obalnom linijskom prometu, našim Jadranom katamaran plovi na samo jednoj liniji. Riječ je o brzobrodskoj vezi Olib-Silba-Premuda-Zadar.

Nacionalni Stožer civilne zaštite udovoljio je zahtjevu Grada Zadra da se održi katamaranska linija prema Silbi, jer bi u protivnom taj otok ostao odsječen od kopna.

– Jer otok Silba nema redovnu trajektnu liniju zbog radova na sanaciji luke Žalić – rekao je za HRT pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvoj otoka Ivica Katić.

Brzobrodsku vezu zadržavaju i Silbi susjedni otoci: Ist, Olib i Premuda. Iako su u administrativnim granicama Zadra, na otoke bez propusnice ne mogu ni Zadrani.

– Ova linija je osmišljena prvenstveno za snabdijevanje otoka hranom i lijekovima. Znači onaj tko je s otoka – otočanin – ima pravo putovati prema otoku. Ostali nemaju. Odnosno putnici s otoka se još uvijek mogu vraćati svojim mjestima prebivališta, rekla je direktorica brodarske agencije Mirjana Šarin.

Katamaran će ploviti četiri puta tjedno.

– Ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak. Polazak s otoka Oliba je u 7 ujutro, a polazak iz Zadra je u 14 sati, kazala je Šarin.

– Naši otoci ne smiju ostati bez linija i moraju biti dobro opskrbljeni, kazao je Katić.

I zato će, dodaje pročelnik Katić, pratiti potrebe stanovnika svih zadarskih otoka.

– Donesena je odluka, ali ćemo pratiti stanje na terenu i ukoliko bude potrebe bit će ih i više, rekao je pročelnik.

Više trajektnih linija, jer jedini katamaran koji smije ploviti našim Jadranom je samo onaj za Silbu i druge udaljene zadarske otoke.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Uvodi se izvanredna brzobrodska linija Olib-Silba-Premuda-Zadar radi opskrbe otoka