U Zadarskoj županiji 19 zaraženih – Policijski brod donosi uzorke s otoka

Foto: navyworld/narod/ru/Ilustracija

ZADAR – Broj osoba zaraženih koronavirusom od jutros se popeo za jedan i sada je 10 novooboljelih na zadarskom području, odnosno ukupno 19, posljednji su podaci Županijskog stožera civilne zaštite. Na zahtjev Stožera civilne zaštite Dugog otoka  jutros su u 09,30 sati policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije, službenim plovilom u Salima preuzeli uzorke krvi koje treba dostaviti u Opću bolnicu Zadar na daljnju analizu, izvijestili su u petak iz PU Zadarske.

Pokazalo se da je još jedna osoba iz biogradske bolnice pozitivna na koronavirus. Riječ je o mlađem muškarcu koji je u bolnici radio kao medicinski brat. To je ukupno 10 osoba od 34 testiranih tijekom jučerašnjeg dana za koju se danas doznalo da je oboljela od COVID 19, ujedno osma među njima koja je bila u kontaktu sa zaraženim liječnicima i pacijentima biogradske bolnice., donosi Novi radio.

– Mi sad obrađujemo sve te kontakte, no tu je riječ o velikom broju od otprilike 300 ljudi – rekao je epidemiolog dr. Alan Medić i istaknuo kako situacija zahtijeva poseban oprez. Dodaje kako je ovo što se dogodilo ružni scenarij tim više što jedan od djelatnika iz Biograda radi u Općoj bolnici Zadar.

Ravnatelj zadarske Opće bolnice dr. Željko Čulina izvijestio je da se na odjelu COVID 19 trenutno nalazi 6 pacijenata. Jedan je pacijent na respiratoru i stanje mu je stabilno. Doktor Čulina izrazio je zabrinutost organizacijom rada jer je ukupno 56 djelatnika bolnice u samoizolaciji.

Tročlana posada policijskog broda „Sv. Donat“, obzirom na nepovoljne vremenske uvjete na moru i ograničen brodski promet, prevezla je uzorke krvi lokalnog stanovništva do Zadra kako bi stanovnicima bila osigurana potrebna medicinska skrb te  na taj način još jedanput pružila pomoć stanovnicima otoka.

Usprkos buri i valovima na moru, posada broda je uspješno uplovila u luku Gaženica u Zadru te predala uzorke zdravstvenim djelatnicima, objavila je zadarska policija.