Foto: Pixabay

Trenutno je potvrđeno ukupno 586 osoba zaraženih koronavirusom, a 45 osoba je ozdravilo. Preminula je bolesnica iz Pule. Riječ je o osobi staroj 92 godine. Prosječna dob bolesnika je 48,2 godine. 54% bolesnika su muškarci, a postotak bolesnika iznad 60 godina je 25%. Većina dolazi iz mikrolokacije u kojoj smo uveli nove mjere. Dosad je obavljeno ukupno 4.938 testiranja. U posljednja 24 sata, obavljeno je 586 novih testiranja. 

– Imamo 49 novih slučajeva, a otpuštenih i oporavljenih je 45. Nažalost, preminulih je četvero. Noćas je preminula jedna bolesnica u Puli, imala je 92 godine. Klinika za infektivne bolesti proglašena je institucijom koja prva prima zaražene koronom. Na respiratoru ih imamo 19 i ima 30 slobodnih respiratornih mjesta. Kapaciteti se polako približavaju kraju, a zato je već spremna i KB Dubrava za prihvat bolesnika – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Želimo zahvaliti svima koji se ponašaju prikladno u samoizolaciji i svima onima koji se pridržavaju mjera – zaključio je Beroš.

Sedam novih slučajeva na Murteru

Krunoslav Capak je potvrdio da je procjena lokalne epidemiološke službe u Šibeniku o zatvaranju Murtera bila dobra.

– Dobro je da smo zatvorili Murter, gdje je na snazi karantena, jer nam rezultati testova koji su se počeli raditi nakon osnivanja trijažne ambulante, nakon prvih osam slučajeva otprije, pokazali još sedam novih pozitivnih, dodao je.

Osvrnuo se i na onečišćenje zraka u većem dijelu Hrvatske:

– Riječ je o sitnim lebdećim česticama koje mogu ući u grlo i izazivaju respiratorne probleme. Ovo zagađenje nema nikakve veze sa situacijom u Hrvatskoj, ono je došlo iz drugih zemalja. Zbog prekograničnog onečišćenja, nikome se ne preporučuje izlazak na zrak i boravak na njemu. Situacija u petak je bila kritična, u subotu je već bolja situacija – rekao je Capak.

“Ne planiramo nove mjere”

Davor Božinović naglasio je da je ovo borba za sve nas.

– Trenutno ne planiramo nove mjere, stalno ćemo promišljati o situaciji. Mjere koje smo poduzeli su dosta striktne i daju određene rezultate, uspjeh mjera ovisi o tome kako se provode. To je zadaća svih građana, koliko budemo dosljedni, lakše ćemo se nositi s ovom situacijom. Ovo je borba za sve nas, rekao je Božinović.

D.G.