Gradonačelnik Paga o pomoći gospodarstvenicima: “Osnovat ćemo povjerenstvo”

Foto: Boris Kačan

PAG – Proračunski prihodi Grad Paga su, zbog uvođenja mjera zaštite od širenja zaraze korona virusom, pali za čak 70 posto, rekao je za Radio Pag gradonačelnik Ante Fabijanić. Potvrdio je i da će Grad Pag utemeljiti povjerenstvo koje će predložiti mjere za pomoć obrtnicima i gospodarstvenicama koji rade na području Grada Paga. 

– Grad Pag dijeli sudbinu cijele Hrvatske, ali ipak smo u nešto težem problemu od ostalih – rekao je paški gradonačelnik Ante Fabijanić.

– Problem je u tome što imamo naslijeđene obveze, blokadu i kredit za dječji vrtić, što moramo redovito otplaćivati jer nam niti jedna od tih obaveza nije prolongirana zbog trenutnih okolnosti. Financijaska situacija je izuzetno teška, imamo potpisane ugovore za nekoliko projekta koje bi dijelom trebao platiti Grad Pag, a trebalo bi platiti i treću kazetu na odlagalištu otpada. U ovom trenutku je teško reći kako će se riješiti ti problemi.

O pomoći obrtnicima i gospodarstvenicima koji rade na području Grada Paga, kaže:

– Tijekom zime u Pagu radi oko stotinu pedeset obrtnika, a ljeti više nego dvostruko i nama je cilj pomoći u okvirima onoga što možemo, kako bi im olakšali ovu tešku situaciju koja se događa u cijeloj Hrvatskoj, a tako i na području našeg grada – kaže Fabijanić.

– Pomoći ćemo našim obrtnicima i gospodarstvenicima, a jedini uvjet za pomoć je da obrtnik ili gospodarstvenik nema obveze prema Gradu Pagu – pojašnjava.

U tijeku je natječaj za zakup javnih površina, a neizvjesno je što će biti s turističkom sezonom

– Obrtnici koji žele zakupiti javnu površinu pitaju nas što ako plate, a ova teška situacija se produži i onemogući im rad. Dali smo vrlo konkretno rješenje. Tko ove godine plati javnu površinu, a dogodi se da ne može raditi, to što je platio priznat će se za iduću godinu, dakle neće morati ići na novi natječaj. Naše obrtnike i gospodarstvenike ćemo idući tjedan obavijestiti na koji način ćemo im pomoći – rekao je gradonačelnik Fabijanić.

D.G.