Foto: Pixabay

Preminula je i peta osoba od koronavirusa. Trenutno je potvrđeno ukupno 657 osoba zaraženih koronavirusom, a 49 osoba je ozdravilo. Dosad je obavljeno ukupno 5.215 testiranja. 20.070 osoba ima propisane mjere samoizolacije. 542 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji. 

– U Hrvatskoj je od koronavirusa preminulo petero ljudi, preminuo je još jedan bolesnik srednje životne dobi s hipertenzijom, odnosno visokim tlakom u anamnezi. Imamo 22 pozitivna nova bolesnika, ukupno 657 bolesnika. U 24 sata to 71 bolesnika-  rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije u 16 sati.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da je novopreminuli imao povišen krvni tlak, što je među rizičnijim kroničnim bolestima za novu infekciju.

– Nikad nije dovoljno ponavljati da su ljudi s kroničnim bolestima izrazito u riziku za ovu novu infekciju i da se oni u prvom redu trebaju jako, jako paziti – rekla je Markotić, te pohvalila akcije za pomoć ugroženima.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je policija prikupila preko tri tisuće dojava te da je utvrđeno preko 800 kršenja mjera samoizolacije.

– Oni će platiti kazne na temelju rješenja Državnog inspektorata – rekao je Božinović i dodao da se većina ponaša u skladu s uputama.

– Tržnice i specijalizirane trgovine koje smo otvorili ponašaju se dobro. Nema naznaka da se krše mjere. Ulazimo u kritično važno razdoblje i moramo izdržati u ovom režimu kako bismo se sačuvali za sutra – kazao je ministar policije.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, rekao je da je samoizolacija propisana za 20.070 osoba. 3135 je bliskih kontakata pozitivnih osoba, a u samoizolaciji su 542 zdravstvena djelatnika.

Zbog prekograničnog onečišćenja zraka lebdećim česticama u dijelovima kontinentalne Hrvatske, nikome se ne preporučuje izlazak na zrak i boravak na njemu. Situacija u petak je bila kritična, u subotu je već bolja situacija.

D.G.