SPRIJEČIMO DODATNO ZAGAĐENJE – Ne bacajmo maske za lice bilo kuda!

Foto: Screenshot

Dok traje pandemija koronavirusa, među najčešćim mjerama zaštite koju građani koriste na javnim mjestima su kirurške maske za lice. Međutim, ekološke skupine već upozoravaju na ogroman broj maski koje su neodgovorni pojedinci bacili po lokalnim plažama i pješačkim stazama, od čega dobar dio njih završi u moru.

Ekološka nevladina organizacija sa sjedištem u Hong Kongu OceansAsia zamijetila je povećan trend zagađenja mora maskama, pa su tako na 100 m dužine plaže u prosjeku pronalazili 70-ak maski, a samo tjedan dana od čišćenja, pronašli su još u prosjeku 30-ak maski na 100 m dužine.

– Stanovništvo je uslijed epidemije u praksu uvelo upotrebu kirurških maski, nakon čega tjednima poslije vidimo posljedice – kazao je Gary Stokes, osnivač i direktor tvrtke OceansAsia.

– Maske su izrađene od polipropilena, jedne vrste plastike, i neće se brzo raspadati – rekao je Tracey Read, osnivač grupe Plastic Free Seas u Hong Kongu.

Nakon što maske za lice završe u moru, živi svijet, poput morskih kornjača, dupina i ostalih sisavaca i riba mogu ih zamijeniti za hranu. Jednom kada ih morske životinje pojedu, maske mogu blokirati probavne puteve i u konačnici ih ubiti.

Ljudi misle da se maskama štite, ali ne smijemo biti sebični i štititi samo sebe. Zbog toga prenosimo i apel koji je objavljen i na stranicama Pomorsko je dobro, Splitsko-dalmatinske županije:

„Ovom prigodom apeliramo na sve naše građana da već upotrijebljene maske za lice odlože u mješoviti komunalni otpad“. Nadajmo se da se svi slažemo s ovim apelom.

Jurica Gašpar