Foto: Pixabay

Trenutno je potvrđeno ukupno 713 osoba zaraženih koronavirusom, a 52 osoba je ozdravilo. Šest osoba preminulo je od koronavirusa. 26 osoba je trenutno na respiratoru.  Dosad je obavljeno ukupno 5.900 testiranja. U nedjelju se očekuje dolazak aviona iz Šangaja koji donosi 13 tona zaštitne opreme. U subotu je sletio avion iz Frankfurta s 10 tona zaštitne opreme. Postoje već postavljeni planovi raspodjele zaštitne opreme bit će potpuno opremljene.

– Tijekom jutra je preminuo gospodin u KB Dubrava, on je teški bolesnik, s moždanim udarom. Zdravstveno stanje mu se zakompliciralo zbog COVID-19, pa je tijekom jutra preminuo. – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati.

Istaknuo je da je sadašnje stanje, koje je zadovoljavajuće rezultat zajdničkih napora zdravstvene struke, stožera i građana. Vjeruje da, ako budemo ustrajni, da ćemo proći sa što manje štetnih posljedica. Na novinarsko pitanje postoji li plan o raspodjeli opreme iz Kine, rekao je da planovi postoje i raspoređivat će se prema prioritetima.

Što se tiče 26 pacijenata na respiraturu, Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, rekla je da sve osobe koje su na respiratoru imaju teški oblik bolesti i većina može biti kritično, a za one koji su u Klininici očekuje još jedno stavljanje na respirator.

Što se testiranja van Zagreba tiče, Markotić je rekla da svi proizvođači koji proizvode kvalitetne i nekvalitetne reagencije mogu zadovoljiti 10 posto tržišta, te dodala da se unatoč svemu u Hrvatskoj u posljednje vrijeme višestruko uvećao broj testiranih.

– Moja isprika, neki dan sam nakon kontakta sa zadarskim županom i gradonačelnikom rekao da reagencije stižu, no nije bio problem u tome, nego se ispostavilo da uređaj nije kompatibilan. Ispričavam se na pogrešnoj informaciji – dodao je na ovu temu ministar Beroš.

Ministar policije Davor Božinović je potvrdio da je u nedjelju 99 policijskih službenika bilo u samoizolaciji, a 25 je izašlo iz samoizolacije. Pozitivan nalaz je potvrđen kod jednog djelatnika splitskog zatvora, ali situacija u zatvoru je pod kontrolom.

Na pitanje je li bilo premještanja zatvorenika, Božinović je potvrdio zarazu koronavirusom kod čuvara u zatvoru u Splitu, ali i napomenuo da nije bio u kontaktu sa zatvorenicima, a kada je saznao da mora biti testiran, 19 službenika je upućeno u samoizolaciju.

– Policija je prikupila 3402 dojave o kršenju samoizolacije, utvrđene su 893 osobe koje su kršiile mjeru – kazao je Božinović, još jednom naglašavajući važnost poštivanja zadanih mjera od strane epidemiološke službe.

D.G.