Dvoje novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Foto: OB Dubrovnik

DUBROVNIK – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u ponedjeljak je zaraza koronavirusom potvrđena za još dvije osobe te je ukupan broj oboljelih sada 34, objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za medije županijskog stožera civilne zaštite.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je kako ovakvo stanje stručnjaci smatraju ozbiljnim, ali zadovoljavajućim. Poručio je kako se svi moraju nastaviti ponašati odgovorno.

Odgovarajući na novinarska pitanja istaknuo je kako će od travnja plaća biti manja za 10 posto zaposlenima u upravnim tijelima, tvrtkama i ustanovama Županije, osim zdravstvenih. Istaknuo je kako neće biti isplate naknada za rad Upravnih vijeća i Nadzornih odbora. Pozvao je na normalizaciju svih funkcija društva u okviru mjera.

– Nastavnici i roditelji trebaju osigurati uredno održavanje nastave, a građani mogu koristiti sve usluge županijskih službi – poručio je Dobroslavić.

Načelnik županijskog stožera Joško Cebalo naveo je kako je od početka pandemije na analizu upućeno 238 uzoraka, a 34 su bila pozitivna. Današnja dva pozitivna su iz skupine 15 poslanih uzoraka, a još jedan rezultat nalaza se očekuje. U karanteni su i dalje dvije osobe, a protekla 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije, u kojoj je 661 građanin Dubrovačko-neretvanske županije.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je kako se za novozaražene obrađuju kontakti i istražuje izvor zaraze.

– Po broju novooboljelih mogu reći da je stanje stabilno, a bitno je da nema novozaraženih zdravstvenih djelatnika. Hvala svima koji se pridržavaju mjera, jer to olakšava ovaj vrlo zahtjevan i dugotrajan posao, a tako ćemo i prije pobijediti ovu bolest i nastaviti s normalnim životom – rekao je Lakić.

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je u bolnici deset pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih je jedna pacijentica na intenzivnom liječenju i, sukladno protokolu, organizira se njezin prijevoz u regionalni respiratorni centar Križine KBC-a Split.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević istaknuo je kako je u proteklom danu utvrđeno da svih 20 zaraženih s blažim simptomima poštuju mjeru samoizolacije.

– Za vikend smo imali više dojava o okupljanju građana, od brda Srđ do igrališta. Nije zatečen veći broj osoba i na policijsko upozorenje su se razišli – rekao je Pavličević te upozorio na dojave o privatnim zabavama po stanovima te teretanama u privatnim objektima.

D.G.