U creskoj luci u posljednjih pola godine realizirano gotovo 50% ukupnih radova

Foto: ŽLU Cres

CRES – Prema posljednjim informacijama Hrvatske komore inženjera građevinarstva te smjernicama o postupanju na gradilištima, građevinski se radovi mogu nesmetano provoditi pa se i u gradu Cresu, na mjestu buduće nove luke, radovi odvijaju u punom zamahu, sukladno dinamičkom planu. Dovršetak projekta će građanima omogućiti zaštitu njihovih brodica tijekom nevremena te kvalitetan i sigurniji ukrcaj na linijske brodove cjelogodišnje linijske plovidbe. 

– Iako se nalazimo u neizvjesnom razdoblju zbog pandemije koja pogađa ne samo Hrvatsku, već i cijeli svijet, koronavirus zasad nije zaustavio radove na gradilištima. To znači da se aktivnosti na dogradnji creske luke odvijaju u skladu s planiranim te smo u posljednjih 6 mjeseci, kad smo i započeli s projektom, realizirali gotovo polovicu ukupnih radova – pojasnio je ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić te dodao kako se aktivnosti na terenu provode u skladu s mjerama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Kriznog stožera Ministarstva zdravstva te drugih nadležnih institucija.

Dosad su izvedeni radovi bušenja i betoniranja 43 pilota postave naglavnih greda i postave armiranobetonskih prefabriciranih glavnih uzdužnih nosača na kompletnom lukobranu. Također, postavljeni su valobrani ekrani sa unutrašnje i vanjske strane, a započeli su i radovi betonaže tlačne armiranobetonske ploče rasponske konstrukcije lukobrana, ukupne dužine od 185 metara. Na lukobranu je započela i instalacija javne rasvjete, struje, vode te hidrantske mreže, kao i radovi na rekonstrukciji postojeće obale koja se nalazi pod konzervatorskom zaštitom, zbog čega je angažiran arheološki nadzor. 

Projektom će se izgraditi vanjski lukobran ukupne dužine oko 185 metara i širine oko 6 metara te urediti kopneni dio luke dužine oko 280 metara. Dovršetak projekta planiran je do kraja 2021., a njime će se osigurati nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra. Osim toga, omogućit će se i adekvatan privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, uredit će se i osigurati kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti, spojit će se autobusni i pomorski terminali te osigurati veća dostupnost putničkog terminala vozilima dostave i hitnih službi. Od ukupno 40 milijuna kuna, kolika je ukupna vrijednost projekta, 30 milijuna kuna sufinancirano je kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ: