Foto: Youtube / Screenshot

Trenutno je potvrđeno ukupno 790 osoba zaraženih koronavirusom, a 64 osobe su ozdravile. Šest osoba preminulo je od koronavirusa. 27 osoba je trenutno na respiratoru.  Dosad je obavljeno ukupno 6404 testiranja: 504 u posljednja 24 sata. 6 policijskih službenika pozitivno je na koronavirus. Policija ima oko 2000 postupanja oko koronavirusa dnevno. Hrvatska Vlada dogovorila je nabavku 250 respiratora koji će sukcesivno dolaziti u Hrvatsku. Županijski centri 112 dobili su tijekom 29. ožujka 3479 dojava o mogućem kršenju samoizolacije, a kod 928 osoba utvrđeno je kršenje samoizolacije, o čemu je obaviješten Državni inspektorat.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako je epidemiološko i zdravtveno stanje je povoljno.

– To možemo zahvaliti zajedničkim naporima svih zdravsvenih djelatnika, kriznog stožera i svih naših građana. Najveći broj stanovnika dosljedni provodi higijenske sve mjere koje propisuje stožer, ostaje doma, drži socijalnu distancu, pomaže starijim građanima kojima je pomoć potrebna. Ponekad se dogodi da imamo i slabu kariku – ima jedan manji dio koji se ne pridržava i krši propisane mjere. Svaki dan se izvještava koji krše samoizolaciju – rekao je Capak.

“Ponekad je potrebno da policija i privede nekoga”

– Kad se donese neka mjera treba osigurati i njezino provođenje. Policija nadzire i pohvalio bih ih jer to rade odlično. Novinari nas pitaju da komentiramo neku situaciju, a da nismo saslušali jednu i drugu stranu i onda naša ocjena nije objektivna i često posluži za pogrešno informiranje građana. Spomenuo bih da je naš dr. Kaić, ne znajući za obje strane događaja koji se dogodio u Splitu, iznio jednu prestrogu ocjenu postupanja policije. Potrebno je provoditi nadzor i potrebno je da policija upozori one koji krže ono što smo mi propisali, isto tako da postupa, možda ponekad i privede nekoga. to je potrebno jer se neki ne držće mjera i poicija mora osigurati provođenje mjera. Uložili smo silan trud da balansiramo između mjera da se život nastavi koliko je to god moguće bez namjere kršenja ljudskih prava i prava građana i da tako osiguramo sprječavanje širenja koronavirusa – rekao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je na pitanje novinara da komentira slučaj jučerašnjeg incidenta u Splitu dodao da policija ima svoje instrumente unutarnje kontrole.

– Svjesni smo da svaki pojedinac različito doživljava mjere. U Hrvatskoj nema policijskog sata, niti će ga biti. Policija je oduvijek bila najrigozornija prema postupanju prema vlastitim pripadnicima. Policija je ovdje institucija na koju se možemoosloniti, koja obilazi i ulice, i tržnice i mjesta javnog okupljanja i kad vidi da se okupi veća skupina policija upozorava. Ne da bi trenirala strogoću već da bi se spriječila zaraza.

U ovom trenutku je šest policijskih službenika pozitivno na koronavirus. Nitko ne treba brinuti o tome postupa li policija u skladu sa zakonom jer ona to čini, a ako mi utvrdimo da je netko postupapo protivno zakonu bit će sankcioniran.

Policija ima samo oko koronavirusa oko 2000 postupanja dnevno – rekao je Božinović.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dvije Splićanke urlale na policajce jer su im branili boravak na Bačvicama