Murterom kruži popis zaraženih, policija istražuje slučaj

Foto: Pixabay

MURTER – Na Murteru je trenutačno 17 osoba zaraženih koronavirusom, a njihova imena, čini se, netko šalje po otoku preko poruka.

ŠibenikIN došao je do saznanja da Murterom kruži popis ljudi zaraženih koronavirusom. Potvrdila je to i policija, a prvi glas o tome došao je od osobe iz Murtera, koja je ovih dana također testirana na virus.

– U subotu 28. ožujka su došli rezultati prvih testiranih u Murteru i ja sam jedan/jedna od njih i prije nego sto sam ja osobno dobio/la poziv jesam li pozitivan/pozitivna ili ne (ne znam za druge) poslan mi je popis svih testiranih s imenima i prezimenima i jesu li pozitivni ili ne – napisao je anonimni čitatelj ili čitateljica.

– Znači, imena i prezimena testiranih su preko poruka slana po mjestu, a i po cijelom otoku, možda i dalje, što je kršenje prava na privatnost i prava na povjerljivost podataka pacijenata, dakle nezakonito djelo. Ovo je nešto uistinu uznemirujuće s moralnog aspekta, da će selo znati prije obitelji testiranog i sam testirani, da se mora znati tko su ‘ti zaraženi’ da bi ih se stigmatiziralo.

Osoba koja je kontaktirala Šibenik IN kaže da još uvijek posjeduje taj popis, čiji pošiljatelji krše barem dva zakona – Zakon o zaštiti prava pacijenata te Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Glasnogovornica PU šibensko-kninske, Marica Kosor, potvrdila je da je policija upoznata sa slučajem