Foto: Youtube / Screenshot

Trenutno je potvrđeno ukupno 867 osoba zaraženih koronavirusom, a 67 osoba je ozdravilo. Šest osoba preminulo je od koronavirusa. 32 osobe su trenutačno na respiratoru. 

Dosad je obavljeno ukupno 7015  testiranja: 611 u posljednja 24 sata. 7 policijskih službenika pozitivno je na koronavirus.  Hrvatska Vlada dogovorila je nabavku 250 respiratora koji će sukcesivno dolaziti u Hrvatsku. Županijski centri 112 dobili su dosad ukupno 3564 dojava o kršenju samoizolacije. Kod 970 osoba utvrđeno je kršenje samoizolacije, o čemu je obaviješten Državni inspektorat.

– Novozaraženih je u odnosu na jučer 77. Na respiratoru su 32 bolesnika, 5 novih. Nema novih smrtnih slučajeva. Mjere su urodile plodom, brojke su iste kao i jučer, a zdravstveni sustav se polako vraća u normalu. Život ne smije stati i on zasigurno neće stati – izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Prema dobnoj strukturi, zaražena je 41 osoba mlađa od 20 godina, 101 koja je starija od 70 godina, od 50 do 59 je najčešća dobna struktura i nakon toga 40 do 49 godina – kazao je šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao kako je stožerima poslala uputa o primjeni mjera u vezi s poljoprivredom.

– Vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni materijal mogu raditi uz obvezu poštivanja odluku o radnom vremenu trgovina i uz sve mjere zaštite – rekao je Božinović.

“Stigmatizacija oboljelih se ne smije događati”

– Pojavljuju se infromacije da postoji stigmatizacija oboljelih i ljudi u samoizolaciji. To se ne smije događati. Svi se mi možemo zaraziti. Bolesnici imaju svoja prava. Kad su bolesni treba im pomoći cijela okolina, da mogu što prije ozdraviti. Kada se vrate u svoju sredinu, oni su ti koji štite sve ostale, oni su preboljeli, oni su praktički zaštićeni. Ne smijemo nikoga stigmatizirati, a oni koji su ozdravili nisu ni za koga opasnost – kazala je Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Alemka Markotić.

I.B.