Foto: Google street view / Facebook / Screenshot / Ilustracija

Radi zaštite građana od bolesti COVID-19 za vrijeme  epidemije, Vlada Republike Hrvatske donijela je Uredbu o zatvaranju stalnih graničnih prijelaza za međunarodni promet putnika te o odgađanju otvaranja sezonskih graničnih prijelaza.

Na području Policijske uprave istarske za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu od danas su zatvoreni stalni granični prijelazi Umag, Poreč i Rovinj. Istovremeno se odgađa otvaranje sezonskih graničnih prijelaza za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu Umag-ACI Marina i Novigrad, koji su se trebali otvoriti 1. travnja.

Prema Vladinoj uredbi, privremeno se zatvara šest stalnih graničnih prijelaza te odgađa otvaranje 11 sezonskih graničnih prijelaza za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu.

Kako se navodi u Vladinom priopćenju, radi zaštite građana Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, za vrijeme proglašene epidemije te bolesti, potrebno je zatvoriti stalne granične prijelaze za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu iz članka 26. Uredbe o graničnim prijelazima Republike Hrvatske (NN, br 79/13.) i to: Umag, Poreč, Rovinj, Mali Lošinj, Korčula i Ubli.

Također, člankom 27. navedene Uredbe određeni su sezonski granični prijelazi za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu koji se otvaraju 1. travnja 2020. godine, te je radi navedenih razloga potrebno odgoditi njihovo otvaranje. Radi se o graničnim prijelazima Umag-ACI Marina, Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Komiža, Hvar, Vis, Stari Grad na otoku Hvaru, Vela Luka i Cavtat.

I.B.