APEL IZ DUBROVNIKA “Iskreno navodite svoje kontakte epidemiolozima”

DUBROVNIK – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u srijedu je zaraza koronavirusom potvrđena za još dvije osobe te je ukupan broj oboljelih sada 41, objavljeno je u srijedu na redovnoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite DNŽ.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ovom prilikom osvrnuo se na eventualnu stigmatizaciju oboljelih rekavši kako je riječ o ‘anticivilizacijskom ponašanju’.

– Uvjeren sam da toga u našoj županiji nema. Nitko nije kriv što je obolio, a bolest nema nikakve veze s nekim negativnim ponašanjem – rekao je Dobroslavić te ponovio apel za istinito i točno navođenje kontakata zaraženih.

– Iz nekih razloga se zatajuju neki kontakti, što je neprihvatljivo jer se tako ne može istražiti krug potencijalno zaraženih. Samo ako iskreno navedemo naše kontakte štitimo sebe i sve oko sebe – poručio je župan te apelirao na gospodarstvenike da učine sve kako bi zadržali radna mjesta i pričekaju mjere Vlade RH.

Načelnik županijskog stožera Joško Cebalo naveo je kako je od početka pandemije upućeno 297 uzoraka analizu, 41 je pozitivna osoba, a još se čekaju rezultati za 25 uzorka. U karanteni je još jedna osoba nakon što je grčkoj državljanki istekao rok od 14 dana, a u protekla 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije, u kojoj je 601 stanovnik županije.

Stigla pošiljka zdravstvene opreme

Istaknuo je kako je stigla pošiljka zdravstvene opreme iz Nacionalnog stožera, a još je županijski Stožer osigurao isporuku 55 tisuća kirurških maski do kraja tjedna. Također, očekuje se iskaz potreba općina i gradova.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je kako je obrada kontakata zaraženih u tijeku, dok je za jučer potvrđenih pet slučajeva utvrđeno osam kontakata i svi su u samoizolaciji. Upozorio je kako je u obradi vrlo važno reći istinu o svim kontaktima.

– Osim toga, čuli smo da su građani išli na kave i ćakule, a nije vrijeme za to. Apeliram na sve. Nema osude, već je u pitanju javno zdravlje. Ako nam kažu istinu, prije ćemo spriječiti širenje bolesti. Mjere dovode do manjih povećanja, ali ako ljudi ne budu govorili istinu može doći do eskalacije – rekao je Lakić i dodao kako se za veliku većinu vrlo vjerojatno zna izvor zaraze, a za nekoliko osoba još uvijek ne.

Uspostava testiranja na Korčuli i u Metkoviću

Odgovarajući na novinarska pitanja najavio je uspostavu testiranja na Korčuli i u Metkoviću.

– Već se provodi obuka djelatnika Doma zdravlja Dubrovnik, a dogovaramo sve s domovima zdravlja u Korčuli i Metkoviću. Tako bismo olakšali cijeli postupak, jer se zasad uzorci uzimaju jedino u dubrovačkoj bolnici – objasnio je Lakić.

Upozorio je kako osobe starije životne dobi, pogotovo s više kroničnih nezaraznih bolesti, moraju biti u samoizolaciji, bez obzira je li im to službeno propisano.

– Njihova obitelj ili susjedi se trebaju o njima brinuti, opskrbiti ih namirnicama i potrepštinama. Ako nemaju nikoga blizu, neka se jave lokalnim stožerima civilne zaštite ili Crvenom križu – rekao je Lakić.

Pozitivna i jedna medicinska sestra 

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je, uz već poznatog liječnika, na koronavirus pozitivna i jedna medicinska sestra. Uz to, u samoizolaciji je šest liječnika i 14 medicinskih sestara i tehničara te jedan nezdravstveni djelatnik bolnice, i sa svima je u kontaktu epidemiološka služba. Naveo je kako je u bolnici jedanaest pacijenata pozitivnih na koronavirus.

– Koliko znam, troje naših pacijenata koji su na respiratoru na Križinama na KBC Split su nepromijenjenog stanja – dodao je ravnatelj dubrovačke bolnice. Istaknuo je kako je u bolnicu stigao novi respirator koji će u upotrebi biti od četvrtka, a koji je naručen još u siječnju u vremenu prije pandemije, dok su ostali respiratori na putu i očekuju se uskoro.

Bekić se ispričao zbog ‘kaskadnog nesporazuma’ u utorak s pacijenticom iz Metkovića te naglasio kako nije bilo striktnih indikacija za uzimanje uzorka niti je pacijentica bila životno ugrožena te dodao kako će joj uzorak biti uzet tijekom jutra.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević istaknuo je kako su u konavoskim brdima postavljeni policijski punktovi koji odvraćaju obitelji u namjeri uživanja u zimskim radostima.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dubrovački Stožer uvažio apel otočana i zabranio radove na Elafitima