Ravnatelj policije o incidentu u Splitu: “Građani su omalovažili policiju!”

Foto_ N1 / Screenshot

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina gostujući na N1 televiziji govoreći o postupanju policije u okviru mjera samoizolacije, komentirao je incident na splitskim Bačvicama tiče, gdje se u nedjelju okupilo više ljudi, a troje nisu htjeli otići pa ih je policija privela. Kaže da policija u cijeloj Hrvatskoj provodi preventivne mjere da se ljudi ne bi okupljali na javnim mjestima te da je to činila i tada.

Milina je pojasnio da je policija “opservacijom područja” saznala da se tamo počeo okupljati veći broj osoba, čak do 200 te je i prije događaja desetak policajaca “krenulo s mjerom upozorenja i davanja uputa građanima da se raziđu i pridržavaju epidemioloških mjera”.

– U trenutku dok su oni provodili te mjere i dok su se građani razilazili, dvije osobe su išle u suprotnom smjeru i suprotno uputama i zapovijedima policije su rekle da se one imaju pravo kretati, što nitko ne spori, svi imaju to pravo. Međutim to je opća epidemiloška mjera i one su omalovažile i iskazale potpuno nepoštovanje prema policijskim službenicima. Nije se postupalo prema dvije osobe koje se kreću, već je opća mjera da se ne okupi veliki broj osoba na tom javnom prostoru. Poželjno je da ste na zraku, da, ali ne možemo baš svi ići u jednom trenutku na neko mjesto. Policija pazi u svim gradovima, problem se dogodio u Splitu, gdje su dvije žene glasno protestirale, i onda je došao jedan građanin i omalovažio policiju. Nisu osobe prijavljene zbog šetnje nego zbog kršenja javnog reda i mira. Nije mjera da policija pazi na šetanje nego se mjera odnosi na to da se na jednom mjestu ne okupi veći broj građana – kazao je Milin.

Dvije osobe prijavljene su po članku 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a ne zbog šetnje na javnom prostoru, dok će “epilog” biti na Prekršajnom sudu.

– Građanin prema kojemu je policija postupila nije imao apsolutno nikakvu primjedbu na postupanje policijskih službenika – rekao je ravnatelj policije.

D.G.