Ribari nemaju kud s ulovom – Splitska ribarnica zatvorena prvi put u povijesti

Foto: HRT / Screenshot

Posljednjih tjedana u velikoj je krizi i ribarstvo – zatvorene su ribarnice i restorani, obustavljen je i izvoz u Italiju. U Splitsko-dalmatinskoj županiji više od 10.000  ljudi živi izravno od ribarstva.

Vrata su zaključana, splitska ribarnica zatvorena je prvi put u povijesti. U središtu grada prava pustoš pa neuspješno pokušavamo doznati što o tom problemu misle građani, javlja HRT.

Ribari ne rade jer nemaju kamo s ulovom. Smatraju da bi ribarnica s manje prodavača zadovoljila epidemiološke uvjete za rad, a od gradskih vlasti traže da im omogući mjesto u gradskoj luci gdje bi ribu mogli prodavati s vlastitih brodova. Dio domaćeg ulova otkupe trgovački lanci, no to je zanemariva količina u usporedbi sa zamrznutom ribom iz uvoza.

Prema riječima Antonija Šunjića, splitska ribarnica dovoljno je velika da se organizira primjerenija i sigurnija prodaja nego u većini trgovina kojima je dopušten rad.

– Na tih 800 m 2 da se stavi desetak prodavača, to je 80 m2 po prodavaču. Mislim se mogu ispoštivati sva pravila, međutim sluha nema, rekao je Šunjić.

Jedan od načina da se ublaži problem jest izravna prodaja s brodova, no ribari još čekaju da Grad Split to rješenje odobri i odredi lokaciju. Mjerodavne mole da još jedanput razmisle o djelomičnom otvaranju gradskih ribarnica.