Foto: Pixabay

Trenutno je potvrđeno ukupno 963 osobe zaražene koronavirusom, a 73 osobe su ozdravile. Šest osoba preminulo je od koronavirusa. 34 osobe su trenutačno na respiratoru, a jedna dodatno i na ECMO uređaju. Dosad je obavljeno ukupno 7680 testiranja: 665 u posljednja 24 sata. Pozitivno na koronavirus su 53 liječnika, 6 ljekarnika, 10 stomatologa, 44 medicinske sestre i medicinskih tehničara, 5 djelatnika administrativnog osoblja. U posljednja 72 sata nema novopreminulih osoba. 

Županijski centri 112 dobili su dosad ukupno 3564 dojava o kršenju samoizolacije. Kod 970 osoba utvrđeno je kršenje samoizolacije, o čemu je obaviješten Državni inspektorat.
Prosječna dob oboljelih je 48,27 godina, a 53 posto su muškarci. U Hrvatskoj imamo 1,5 umrlih na milijun stanovnika, dok je, primjerice, u Italiji 192, 175 u Španjolskoj, a u Švedskoj 18 umrlih na milijun stanovnika, izvijestio je ministar Beroš.

– Drago nam je što se dobro držimo, ali to nije razlog za opuštanje jer opuštanja ne smije biti. Stoga vas i dalje molimo da se odgovorno ponašate i da budete u vlastitim kućanstvima – poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je sportskim rječnikom rekao da ne znamo u kojoj smo fazi utakmice, ali da ćemo, ako treba, igrati i produžetke.

– Moramo i dalje striktno provoditi naše mjere i odgovorno se ponašati, poručio je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da u klinici imaju 18 bolesnika na respiratoru. Većina onih koji nisu na respiratorima u dobrom je stanju, no nekoliko je pacijenata na granici da će se pogoršati, ali kod nekih se čini i da je na respiratoru postignuto određeno poboljšanje.

– Polako se pojavljuju i pozitivna djeca. Zasad se među svom djecom koja su identificirana kao pozitivna radi o blažem obliku bolesti, rekla je Markotić.

Na pitanje o boravku na otvorenom šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je tjelesna aktivnost jedan od četiri najbitnijih faktora za zdravlje, ali i da u ovom trenutku imamo pošast koja hara svijetom.

– U tim okolnostima moj savjet je – koliko god možete, ostanite kod kuće, poručio je Capak.

Capak je rekao da je krivulja ukupnog broja oboljelih je u porastu te da je krivulja dnevnog broja oboljelih danas doživjela “peak” i da ne možemo razmišljati o popuštanju mjera.

– Ono što će nam biti pokretač toga da ozbiljno počnemo razmišljati o popuštanju mjera će biti kad budemo imali pad nekoliko dana za redom, opet sad arbitražno – pet dana za redom, rekao je Capak. Nije vrijeme od putovanja. Najpametnije je ne putovati nigdje – poručio je Capak.

D.G.