Foto: Screenshot / HRT

Trenutno je potvrđeno ukupno 1011 osoba zaražene koronavirusom, a 88 osoba je ozdravilo. Sedam osoba preminulo je od koronavirusa. 35 osoba je trenutačno na respiratoru. Dosad je obavljeno ukupno 8352 testiranja: 672 u posljednja 24 sata. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da u Hrvatskoj imamo povećanje novozaraženih za 48.

– Ukupno je pozitivno 1011 osoba. Učinjeno je 8352 testiranja do sada, a jučer 672 nova. Preminulih ima sedam, preminuo je muškarac 1930. godište u KB Dubrava, a koji je imao više kroničnih bolesti. Na respiratoru je 35 bolesnika, jedan više u odnosu na jučer i to u Splitu. Oporavljenih je 15 više u odnosu na jučer, odnosno 88. Stanje je dobro, građani poštuju preporuke, ima mjesta za optimizam, ali mjesta za opuštanje nema. Ako se budemo pridržavali ovih mjera, bit će dobro i moći ćemo utjecati na brzinu širenja infekcije – izvijestio je ministar.

– U Zadru, Šibeniku i Splitu mladi se okupljaju u kafićima, druže se, zabavljaju, piju pića, te to nije prihvatljivo! To nije dobro, ugrožavaju sebe, svoje obitelji te zdravlje nacije. Svi moraju biti strpljivi, da pričekamo da epidemija završi, bit će vremena za druženja. Moramo biti disciplinirani – poručio je Beroš.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić poslala je poruku Dalmatincima:

– Pokažite da ste bolji od drugih, ne dajte da se korona širi – rekla je Markotić.

U Splitu i okolici značajno raste broj novozaraženih!

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je pokazao graf. Plavo su ukupno oboljeli, a crveno oboljeli u Splitsko- dalmatinskoj županiji. Broj novozaraženih u Splitu i okolici značajno raste.

– U drugim županijama krivulja je puno položenija te svako naše ponašanje utječe na ove krivulje – poručio je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je dodao da ga ne čudi situacija u Dalmaciji:

–  Nisam znao za ovaj detalj o skupljanju mladih u kafićima, ali me to ne čudi. Mladi ljudi najčešće nisu svjesni toga kada ne vide i ne osjećaju da postoji neprijatelj s kojim se borimo, misle da nije tu. Ponavljamo – virus je tu. Policijske uprave će dobiti dodatne upute da se prekontrolira svaki objekt.

Božinović je komentirao i sankcioniranja nepridržavanja mjera.

– Nemamo želju za jakom policijskom kontrolom. To je u skladu sa zakonskim okvirom. Policijskih službenika je 20.000, svaki dan ih je 7000 angažirano. Stalno balansiramo, ukoliko ima ovakvih slučajeva, policija će to istražiti. Jučer smo u Karlovcu zatvorili jedna ugostiteljski objekt, to će se sankcionirati, to je neodgovorno – rekao je ministar policije.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je uputu o smanjivanju putovanja za građane koji žele doći u domovinu tijekom Uskrsa. I dalje vrijedi preporuka HZJZ-a o ograničavanju putovanja, i iz inozemstva i u inozemstvo, te unutar Hrvatske.

Županijski centri 112 dobili su dosad ukupno 3655 dojava o kršenju samoizolacije. Kod 1024 osoba utvrđeno je kršenje samoizolacije, o čemu je obaviješten Državni inspektorat.

D.G.

Alemka Markotić poslala poruku Dalmatincima: “Ajde neka se strpe i pokušaju spriječiti širenje korone”

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 18 novooboljelih