U Zadarskoj županiji 10 novooboljelih: “Virus je već dobro zašao u populaciju”

Foto: Boris Kačan

ZADAR – Stožer civilne zaštite Zadarske županije objavio je da od jučer imaju 10 novozaraženih te ih je sada ukupno 45. Od tog broja njih šest su kontakti zaraženih iz biogradske bolnice. Biograd nije stavljen u karantenu zato što većina oboljelih nije imala prebivalište u Biogradu. Među novozaraženima je i jedna liječnica sa zarazne te tri medicinske sestre s pulmologije.

– Važno je znati da je to nekako i očekivano, s obzirom na cjelokupnu situaciju u Hrvatskoj taj broj raste. Dio njih koji ima asimptomatske, blage kliničke slike, prenose virus na one koji razviju kliničku sliku. Što se tiče trenutnog aktivnog nadzora, u našoj županiji imamo 749 ljudi, a njih 1006 je izašlo iz samoizolacije. Od jučer smo pod ove mjere stavili 76 novih osoba. Među ovih 10 novooboljelih, njih 6 su obiteljski i prijateljski kontakti oboljelih iz Ortopedske bolnice. I da pojasnim zbog ljudi zašto Biograd nismo stavili u karantenu. Naime, napravili smo presječnu situaciju i ustanovili da mjesto prebivališta svih dosadašnjih oboljelih samo njih pet ima u Biogradu, dok od ostalih njih 13 su u Zadru, 4 u Benkovcu te po drugim mjestima naše županije. To vam govori da je ovaj virus već dobro zašao u populaciju i da ne govorimo o lokalnoj transmisiji već govorimo o transmisiji unutar cijele zemlje – rekao je šef epidemiološke službe, dr. Alan Medić, na konferenciji za novinare.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar, dr. Željko Čulina je izvijestio da su među novooboljelima i zdravstveni djelatnici.

– Od 10 novooboljelih su jedan liječnik i tri medicinske sestre iz bolnice. Ukupno sada imamo 47 pozitivnih na koronavirus. Trenutno na COVID-1 odjelu leži 19 pacijenata i jedna pacijentica je na respiratoru, ona je i dalje u teškom stanju.  Što se tiče zadarske bolnice, 3 liječnika su pozitivna trenutno i 3 medicinske sestre. U samoizolaciji imamo 28 liječnika, 33 medicinske sestre i jednog nezdravstvenog djelatnika. Nakon današnjeg izvida od strane epidemiologa taj broj će se i povećati – rekao je Čulina

Iz zadarskog Stožera su objavili i da su od 1. travnja počeli s testiranjem u njihovoj bolnici te da se zasad testiraju samo oni koji imaju rizik da razviju težak oblik bolesti, kao i medicinsko osoblje, jer je rezultat poznat vrlo brzo pa oni mogu odmah nastaviti raditi ako se ispostavi da su negativni. Reagensi za testiranje stigli su 1. travnja.

Iz policije su objavili i kako je jedan ugostiteljski objekt kršio mjere nacionalnog stožera.