VIDEO Na upozorenja Stožera ovi Splićani odgovaraju igranjem picigina

Foto: Screenshot / Dalmacija danas

SPLIT – Unatoč porastu broja oboljelih i brojnim apelima o pridržavanju mjera za spriječavanje širenja koronavirusa, neke stanovnike Splita kao da se to ne tiče. Kolege s portala Dalmacija danas snimili su tijekom poslijepodneva na Firulama ekipu koja igra picigin, baš kao da se ništa neobično ne događa u gradu, državi i svijetu…

Kad je riječ o zabrani napuštanja prebivališta ili stalnog boravka, policija to provjerava na 27 stalnih i više od 15 povremenih točaka, a u posljednja 24 sata zabilježila je 61 slučaj u kojem su osobe pokušale napustiti mjesto prebivališta a da nisu imale propusnicu. Od 21. ožujka su kontrolirajući mjeru o strogom ograničavanju zadržavanja na ulicama i drugim javnim površinama imali više od 280 postupanja.

– Apelirao bi na građane županije i grada Splita da, unatoč najavljenoj lijepoj prognozi, za vikend ne izlaze u većem broju na mjesta na koja se inače izlazilo prije ove krize. Intenzivno ćemo provoditi mjere i biti prisutni na tim područjima da interveniramo kada bude potrebno – poručio je Marko Srdarević, zamjenik načelnika splitsko-dalmatinske Policijske uprave i dodao da je zadovoljan što do danas u toj županiji nijedan policijski službenik nije zaražen koronavirusom.

Ministar Vili Beroš izrazio je danas nezadovoljstvo vijestima koje dobiva od kolega i prijatelja iz Zadra, Splita i Šibenika. Tamo se, kaže, mladi i dalje okupljaju u kafićima sa zatamnjenim staklima i druže se, piju i zabavljaju se.

– To nije prihvatljivo ponašanje. Na taj način ugrožavaju sebe, svoje obitelji i zdravlje nacije. Poručio bih svima da budemo strpljivi i pričekamo da ova epidemija završi, bit će vremena za druženje i opuštanje. Dotad moramo biti disciplinirani i krajnje oprezni – naglasio je Beroš.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić poslala je poruku Dalmatincima:

– Pokažite da ste bolji od drugih, ne dajte da se korona širi – rekla je Markotić.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je pokazao graf koji pokazuje da broj novozaraženih u Splitu i okolici značajno raste.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je najavio pojačane policijske kontrole pridržavaju li se građani zadanih mjera.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U Hrvatskoj 1011 zaraženih, preminula sedma osoba – Kritike Dalmatincima: “Okupljaju se po kafićima”