Beroš u Zadru: “Ispitat će se sve okolnosti ulaska infekcije u biogradsku bolnicu”

Foto: HRT / Screenshot / Ilustracija

ZADAR – Tri su koronavirusom novozaražene osobe na području zadarske županije, što znači da je ukupno zaraženo 50 pacijenata, rečeno je na konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite na kojoj je bio i ministar zdravstva Vili Beroš.

Od novozaraženih samo je jedna osoba vezana uz Ortopedsku bolnicu u Biogradu. U bolnici je 19 pacijenata, a troje ima težak oblik bolesti. Nalaze se na Jedinici intenzivnog liječenja. Na koronavirus su pozitivna tri liječnika i tri medicinske sestre u Općoj bolnici Zadar, rečeno je na konferenciji. Više od 60 zdravstvenih djelatnika je u samoizolaciji. Taj bi broj, nakon izvida epidemiologa, mogao i rasti, javlja HRT.

Pripremaju se dodatni respiratori za zadarsku bolnicu

Ministar Vili Beroš poručio je kako se za zadarsku bolnicu pripremaju dodatni respiratori. Poručio je, međutim – da ih je na tržištu teško nabaviti. Za suzbijanje infekcije, ponovio je Beroš – ključna je odgovornost.

– Nemamo čarobni štapić, ali ako se budemo društveno odgovorno ponašali, nadam se da potreba za respiratorima neće biti veća od onoga što planiramo – kazao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš apelirao je na mlade da se pridržavaju propisanih mjera vezano za epidemiju COVID-19 jer i oni mogu biti podložni težim oblicima zaraze koronavirusom, naglasivši kako se zdravstvenim mjerama čuva zdravlje nacije.

Također, najavio je da će se ispitati sve okolnosti ulaska infekcije u biogradsku bolnicu, gdje je infekcija ušla putem bolesnice koja je imala povišenu temperaturu i bila pozitivna na koronavirus.

– Uobičajeno je da se zdravstveni djelatnici koji su na prvoj crti obrane razbolijevaju, oni su i najviše izloženi. Nisam u ovom trenutku dobio informaciju da je bilo drugih neadekvatnih postupanja. U svakom slučaju, kada epidemija završi, podvući će se crta i analizirati odgovornost svih nas, počevši od mene – poručio je.

Ministru Berošu izmjerena temperatura

Nakon ulaska u krug bolnice ministra je dočekao ravnatelj Željko Čulina, koji ga je izvijestio o stanju u najvećoj zdravstvenoj ustanovi na području Zadarske županije. Dežurni djelatnici bolnice ministra Beroša zaustavili su na ulazu. Slijedila je uobičajena sigurnosna provjera. Među ostalim, ministru i njegovu vozaču izmjerena je temperatura. Nije poznato što je pokazao termometar.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U Hrvatskoj 1011 zaraženih, preminula sedma osoba – Kritike Dalmatincima: “Okupljaju se po kafićima”