Foto: HZJZ

Trenutno je potvrđeno ukupno 1079 osoba zaražene koronavirusom,  što je 68 više novooboljelih u posljednja 24 sata,  a 92 osobe su ozdravile. Osam osoba je preminulo, a 39 je trenutačno na respiratoru.

Dosad je obavljeno ukupno 9250 testiranja: 898 u posljednja 24 sata.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je uputu o smanjivanju putovanja za građane koji žele doći u domovinu tijekom Uskrsa. I dalje vrijedi preporuka HZJZ-a o ograničavanju putovanja, i iz inozemstva i u inozemstvo, te unutar Hrvatske.

Županijski centri 112 dobili su dosad ukupno 3655 dojava o kršenju samoizolacije. Kod 1024 osoba utvrđeno je kršenje samoizolacije, o čemu je obaviješten Državni inspektorat.

“Situacija u Dalmaciji se stabilizira – Nećemo prestati naglašavati važnost samodiscipline”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da se raščišćava situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Svugdje se ponešto događa, ali ne bi isticao nikakvo posebno veliko žarište. Sve što se god dogodi, sve je pod kontrolom epidemioloških službi – rekao je Capak.

Ministar zdravstva, Vili Beroš se osvrnuo na situaciju u Splitu, a posebno na kritike koje su došle iz Dalmacije.

– Nikad nećemo prestati naglašavati važnost samodiscipline. Važno je da se to u Splitu više ne događa. Jedini način za prekid epidemije je da se odgovorno ponašamo – rekao je Beroš.

S obzirom na aktualiziranje te teme, od dana kad je Stožer donio odluke o mjerama ograničavanja drušvenih aktivnosti i rada trgovina, zabilježeno je 45 kršenja po pitanju ugostiteljskih lokala.

– U posljednjih nekoliko dana u Splitsko dalmatinskoj županiji nije bilo nikakvih kršenja, rekli su mi da to naglasim – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

D.G.