Podignuta optužnica protiv vlasnika i zapovjednika jedrenjaka zbog gušenja Talijana

Foto: GULET Atlantia / Facebook

SPLIT/OMIŠ – Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 24-godišnjeg vlasnika i 28-godišnjeg zapovjednika jedrenjaka Atlantia za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Radi se o tragediji koja se prošlo ljeto dogodila kod Hvara kad je 57-godišnji Talijan preminuo, a pet putnika, među kojima i njegova obitelj, odnosno dvoje djece, teško otrovano.  Za teško kazneno djelo koje im se stavlja na teret, predviđena je zatvorska kazna od tri do čak 15 godina.

Županijsko državno odvjetništvo ih tereti da su obojica 10. kolovoza 2019. godine u Omišu, oko deset sati ujutro, ugradili agregat u strojarnicu iako su znali da postoji opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom, a nisu osigurali ventiliranje.

“Postupali su zajednički i po prethodnom dogovoru protivno odredbama članka 148. stavka 4. i članka 385. stavka 1. Pomorskog zakonika, odnosno ugradili agregat u prostor strojarnice broda znajući da benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem ispušta otrovne plinove među kojima je ugljični monoksid koji se nekontrolirano širi i da njegovo udisanje u kratkom vremenu uzrokuje smrt, kao i da se ne smije koristiti u zatvorenom prostoru niti uz otvorena vrata i prozore, bez osiguranja uklanjanja plinova izvan prostorija.

Okrivljenike se tereti da su postupali u nakani da agregat koriste prilikom krstarenja, pristajući time ugroziti život i zdravlje putnika na brodu i članova posade. Nakon što su zajedno isplovili i u lučici Spinut u Splitu oko 18,00 sati primili na brod osmero turista talijanskih državljana krstarili su prema otocima Braču, Visu i Hvaru.

Brod se 12. kolovoza 2019. oko 22,00 sata nalazio usidren u uvali Ždrilac (Pakleni otoci), a okrivljenici su, tereti ih se, stavili u pogon navedeni generator-agregat pri čemu je on ispuštao ugljični monoksid koji se tijekom noći na 13. kolovoza 2019. kroz vrata strojarnice i rupe na podu kuhinje i klimatizacijski sustav širio u hodnik, salon, te putničke kabine u kojima su spavali talijanski državljani. Zbog udisanja ugljičnog monoksida šestero talijanskih državljana se otrovalo uslijed čega je nastupila smrt jadnog talijanskog državljanina koji je pronađen u jutarnjim satima u WC-u kabine. Dvoje djece zadobilo je osobito teške i po život opasne tjelesne ozljede te su spašeni hitnom liječničkom intervencijom, dok je troje talijanskih državljana zadobilo lake tjelesne ozljede”, stoji u priopćenju splitskog Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

D.G.